Gör din egen FoodJam!

Vill du få inspiration till måltider med lågt klimatavtryck, baserade på svenska råvaror som eleverna gillar? Testa att göra en FoodJam! Den finns i tre olika versioner för olika målgrupper – en för offentliga kök, en för hemkunskapsklassen och en som du kan göra hemma!

Vi gör det enkelt för dig!

För att det ska vara lätt att komma igång har vi förberett instruktioner, filmer, presentation, diskussionsfrågor, inköpslista och recept. Vi ger dig smarta tips på både hur du förbereder dig och hur du genomför din FoodJam. Med sig hem får alla som deltar en massa kunskap och tips om hur ni kan fortsätta utveckla måltiderna med hjälp av nyttiga och billiga baljväxter. Bra, eller hur?

Vi har tagit fram tre olika varianter av FoodJams riktade till olika målgrupper. Alla är enkla att förbereda och genomföra. Allt du behöver är ett kök och ett nyfiket gäng. Resten hjälper vi dig med!

Välj den FoodJam som passar dig bäst!

  1. FoodJam för dig som jobbar i ett offentligt kök, till exempel i ett skolkök. Instruktionerna är anpassade för en grupp på 12 till 16 personer.
  2. FoodJam anpassad för elever i hemkunskap. För dig som är hemkunskapslärare och vill göra en FoodJam med dina elever.
  3. FoodJam för dig som vill testa ett nytt sätt att laga mat hemma, tillsammans med din familj eller dina kompisar.

Här hittar du allt material som vi refererar till i instruktionerna.

Är du nyfiken och vill veta mer? Hör av dig till foodjams@klimatkommunerna.se

Här hittar du allt material

FOODJAM FÖR OFFENTLIGT KÖK

Du ska hålla en FoodJam med svenskodlade baljväxter. Vad roligt! Till din hjälp har vi tagit fram instruktioner som du kan använda för att förbereda dig, men som också är till hjälp under själva FoodJamen.

Här hittar du allt material till din Food Jam som vi refererar till i nedanstående instruktioner.

Lycka till!

Förberedelser:

  1. Bestäm tid, plats och hur många deltagare ni ska vara. Räkna med att själva evenemanget tar cirka 2 timmar. Lämpligt antal deltagare är cirka 12-16 personer och ni bör ha tillgång till ett skolkök, hemkunskapssal eller liknande, projektor och ljud.
  2. Stäm av så att köket har rätt förutsättningar utifrån utrustningslistan som finns lite längre ner i det här dokumentet. Ni ska kunna ha fyra stationer.
  3. Skicka ut en inspirerande inbjudan till deltagarna! Här finns ett förslag.
  4. Se till att du fångar upp eventuella allergier hos deltagarna.
  5. Alla recept är gjorda för 10 personer. Skala upp eller ner utifrån hur många ni är på just din FoodJam.
  6. Gör i god tid inköp utifrån inköpslistan som du hittar längre ner i det här dokumentet.

2 dagar innan:

  1. Blötlägg bondbönor, vita bönor, kidneybönor, gråärt, gulärt och höstärt var för sig i rikligt med saltat vatten.

Dagen innan:

  1. Dagen innan kokas bönor och eventuellt även linser så att allt är färdigkokt och nedkylt på dagen när FoodJamen hålls. Spara 2 liter av kokspadet. På så sätt sparar du tid på själva FoodJamen!
  2. Koka 300 g rödbetor till Hummus, 200 g potatis till Pakoras och 300 g quinoa till Quinoasallad.

På dagen för din FoodJam:

  1. Skriv ut recepten för de olika stationerna och förbered lokalen så att den känns välkomnande. Lägg ut instruktioner och recept för respektive station.

FoodJam – nu kör vi!

  1. Samlas där ni har tillgång till projektor och möjlighet att visa film.
  2. Börja med att titta på denna korta film.
  3. Gå igenom upplägget för FoodJamen med deltagarna. Berätta vad som ska hända och vad som förväntas så att deltagarna får koll. Upplägget är:
    – Kunskap ca 30 min workshop: Varför är baljväxter så bra och varför ska vi välja de som är odlade i Sverige? Prata om fördelarna med svenskodlade baljväxter
    – Matlagning 1 timma
    – Äta/utvärdera/städa 30 min
  4. Gå igenom bilderna i powerpointpresentationen som berättar om fördelarna med svenskodlade baljväxter. Stanna upp vid diskussionsfrågorna och låt deltagarna diskutera i par/grupper några minuter.
  5. Visa filmen med forskare Elin Röös, Forskare SLU
  6. Visa filmen med odlare Per Modig.
  7. Gå nu tillsammans in i köket där ni ska laga mat.
  8. Häll upp okokta bönor och linser i små skålar och ställ fram så att det blir ett naturligt diskussionsämne när ni samlas. Gör gärna ett litet quiz “Gissa bönan” när ni samlas i köket. Skriv namnet på små lappar och låt deltagarna para ihop med rätt skål. Gå sedan igenom och prata om de olika ingredienserna – och hur man kan göra goda baljväxtbaserade rätter. Kanske kan ni dela med er av era favoriter till varandra? Allt för att öka kunskapen!
  9. Dela upp gruppen i 4 grupper/stationer. Varje grupp/station gör 4 recept vardera. Totalt kan ni då laga och smaka 16 recept som ni sedan dukar upp till en buffé och äter upp tillsammans. Lista på recept för de olika stationerna kommer längre ner.
  10. Den rekommenderade tiden för själva matlagningen är cirka en timme, men ni bestämmer såklart själva. Sätt gärna en klocka så att du kan berätta för deltagarna när halva tiden har gått.
  11. Uppmana deltagarna att löpande hålla ordning och diska vid de olika stationerna. Glöm inte att sopsortera.
  12. 15 minuter innan maten ska vara klar kan du ställa ut uppläggningsfat och be deltagarna lägga upp sina rätter. Låt det som ska vara varmt stå i ugnen eller värmeskåp.
  13. Nu är det dags att provsmaka! Duka tillsammans upp en fin buffé med era rätter och börja smaka.
  14. Diskutera tillsammans smaker, konsistenser, metoder och hur dessa kanske kan anpassas ytterligare till deltagarnas vardag. Uppmana att plocka ut godbitarna för att anpassa efter deras förutsättningar. Vilka rätter skulle eleverna gilla bäst? Kan vi testa några som elever får provsmaka? Kolla gärna vår lista 10 tips för tallriken för inspiration.
  15. Duka av och ta hand om överbliven mat. Kanske kan du erbjuda matlådor om det blir mat över.
  16. Efter FoodJamen är det bra om du tar en stund och reflekterar över hur det gick. Anteckna de tips som du fångat upp.

Innan din foodjam behöver du handla så att du har råvaror som behövs. En del av ingredienserna kanske du redan har hemma. Var noga med att köpa in bönor och linser odlade i Sverige. Hittar du inte de bönor/linser som listas – kolla i vår lista med leverantörer.

Svenskodlade baljväxter som ni behöver till denna FoodJam, alla torra:

1 kg Gröna linser
1 kg Delikatesslinser
350 g Bondbönor
150 g Vita bönor
250 g Kidneybönor
600 g Höstärt
250 g Gråärt
350 g Gulärt
300 g Delade ärtor
200 g Ärtmjöl (Går att få ekologisk i mindre förpackningar, Be din leverantör hjälpa dig att hitta. Annars ersätt med dinkelmjöl, linfrömjöl eller vetemjöl)

Grönsaker och frukt:

1,5 kg Mjölig potatis
1 kg Morot
400 g Rotselleri
300 g Rödbeta
8 st Aubergin
3 st Squash
1 st Blomkål
300 g Palmkål
500 g Haricot verts
400 g Svamp
50 g Färsk spenat
3 st Vitlök med klyftor
1 st Rödlök
1 kg Gul lök
350 g Purjolök
200 g Vårlök
2 st Banan
200 g Frysta jordgubbar
Citron
Lime

Kött & mejeri:

600 g Nötfärs
7 st Ägg
200 g Lagrad prästost
4 dl yoghurt

Torrvaror:

300 g Quinoa
500 g Basmatiris
800 g Äggnudlar
2,7 kg Krossade tomater, gärna flådda
175 g Miso
150 g Sojasås
80 g Sesamolja
6 st Tunnbröd
200 g Mörk choklad
Kokosmjöl
Fiberhusk
Pumpafrö
Solrosfrö
Sesamfrö

Kryddor färska:

Koriander
Basilika
Oregano
Timjan
Mynta
Bladpersilja
Chili
Ingefära

Kryddor torra:

Kardemumma: hel, krossad och mald
Kanel: stång och mald
Spiskummin
Koriander
Gurkmeja
Chilipulver
Vaniljstång

Övrigt:

6 dl äppelmust
0,5 msk honung

Utöver detta behövs basvaror som till exempel:

Mjölk, Smör, Sirap, Tomatpuré, Buljong, Vinäger och Olja.

4 stationer (eller anpassa efter hur många ni är)

Bra om alla deltagare har förkläden.

Man klarar sig långt på vad ett vanligt kök innehåller men kolla gärna igenom så det finns:

  • Kastruller, gärna 2 per station, ca 2-5 liter
  • Skärbrädor
  • Knivar
  • Skalare
  • Skålar/bunkar ca 2-4 st per station, ca 2-4 liter
  • Stekpannor
  • Smakskedar
  • Slickepottar
  • Stavmixer
  • Matberedare
  • Uppläggningsfat och bestick till detta
  • Tallrikar, bestick och glas

Tänk på diskmöjligheter, både före och efter FoodJam.
Tänk gärna på att upprätta återvinningsstationer om inte detta redan finns.

FOODJAM FÖR ELEVER I HEMKUNSKAPEN

Du ska hålla en FoodJam med svenskodlade baljväxter med dina elever. Vad roligt! Till din hjälp har vi tagit fram instruktioner som du kan använda för att förbereda dig, men som också är till hjälp under själva FoodJamen.

Lycka till!

Förberedelser:

  1. Bestäm tid. Räkna med att själva evenemanget tar cirka 1 timme och 40 minuter. Lämpligt antal deltagare är cirka 12-16 personer och ni ska vara i hemkunskapssalen med tillgång till projektor och ljud för att kunna visa bilder och filmer.  
  2. Stäm av så att köket har rätt förutsättningar utifrån utrustningslistan som finns lite längre ner i det här dokumentet. Ni ska kunna ha 4 stationer.
  3. Alla recept är gjorda för 10 personer. Skala upp eller ner utifrån hur många ni är på just er FoodJam. 
  4. Gör i god tid inköp utifrån inköpslistan som du hittar längre ner i det här dokumentet. Var noga med att köpa in bönor och linser odlade i Sverige!

2 dagar innan:

Blötlägg 400 g gula ärtor (böndip och pakoras), 250 g vita bönor (smoothie), 200 g höstärt, 300 g gråärt (hummus rödbeta) för sig i rikligt med saltat vatten. 

Dagen innan:

  1. Dagen innan kokas bönor och linser så att allt är färdigkokt och nedkylt på dagen när FoodJamen hålls. Spara 2 liter av kokspadet. Det ska bland annat användas till böndip och hummus.
  2. Koka 300 g rödbetor till Hummus.

På dagen för din FoodJam:

  1. Skriv ut recepten för de olika stationerna och förbered lokalen så att den känns välkomnande. Lägg ut instruktioner och recept för respektive station. 

FoodJam! 

  1. Samlas där ni har tillgång till projektor och möjlighet att visa film. 
  2. Börja med att titta på denna korta film.
  3. Gå igenom upplägget för FoodJamen med deltagarna. Berätta vad som ska hända och vad som förväntas så att deltagarna får koll.
    Upplägget är:
    – Kunskap ca 20 min workshop: Varför är baljväxter så bra och varför ska vi välja de som är odlade i Sverige? Prata om fördelarna med svenskodlade baljväxter
    – Matlagning 1 timma
    – Äta/utvärdera/städa 20 min
  4. Gå igenom bilderna i powerpointpresentationen som berättar om fördelarna med svenskodlade baljväxter. Stanna upp vid diskussionsfrågorna och låt deltagarna diskutera i par/grupper några minuter. 
  5. Visa filmen med odlare Per Modig. 
  6. Gå nu tillsammans in i köket där ni ska laga mat.
  7. Dela upp gruppen i 4 grupper/stationer. Varje grupp/station gör 2 recept vardera. Totalt kan ni då laga och smaka 8 recept som ni sedan dukar upp till en buffé och äter upp tillsammans. Lista på recept för de olika stationerna kommer längre ner. 
  8. Den rekommenderade tiden för själva matlagningen är cirka en timme, men ni bestämmer såklart själva. Sätt gärna en klocka så att du kan berätta för deltagarna när halva tiden har gått.
  9. Uppmana deltagarna att löpande hålla ordning och diska vid de olika stationerna. Glöm inte att sopsortera.
  10. 15 minuter innan maten ska vara klar kan du ställa ut uppläggningsfat och be deltagarna lägga upp sina rätter. Låt det som ska vara varmt stå i ugnen eller värmeskåp. 
  11. Nu är det dags att provsmaka! Duka tillsammans upp en fin buffé med era rätter och börja smaka.
  12. Diskutera tillsammans smaker, konsistenser, metoder och hur dessa kanske kan anpassas ytterligare till deltagarnas vardag. Uppmana att plocka ut godbitarna för att anpassa efter deras förutsättningar. Vilka rätter gillar eleverna bäst? 
  13. Duka av och ta hand om överbliven mat. Kanske kan du erbjuda matlådor eller ge till köket om det blir mat över.
  14. Efter FoodJamen är det bra om du tar en stund och reflekterar över hur det gick. Vad väckte det för reaktioner hos eleverna?

Innan din FoodJam behöver du handla så att du har de råvaror som behövs. En del av ingredienserna kanske du redan har hemma. Var noga med att köpa in bönor och linser odlade i Sverige. Hittar du inte de bönor/linser som listas – kolla i vår lista med leverantörer. 

Svenskodlade baljväxter som ni behöver till denna FoodJam, alla torra:

700 g Delikatesslinser
250 g Vita bönor
200 g Höstärt
300 g Gråärt
400 g Gulärt
1 kg Kikärtsmjöl (Går att få ekologisk i mindre förpackningar, Be din leverantör hitta. Annars ersätt med Dinkelmjöl, Linfrömjöl eller vetemjöl)

Grönsaker och frukt:

180 g Mjölig potatis
75 g Morot
300 g Rödbeta
50 g Färsk spenat
1 chili
8 klyftor Vitlök
1 st Rödlök
2 st Banan väl mogna
2-3 cm Ingefära
200 g Frysta jordgubbar
2 Citroner

Kylvaror:

600 g Nötfärs
3 st Ägg
4 dl  Yoghurt
200 g Lagrad prästost
Mjölk
Smör

Skafferivaror:

30 g Sirap
6 st Tunnbröd/tortilla
200 g Havregryn
Honung
Kokosmjöl
Pumpafrö
Solrosfrö
Citronsaft
6 dl äppelmust
Träspett
Buljong
Vinäger
Olja

Kryddor färska:

Koriander
Basilika
Bladpersilja

Kryddor torra:

Kardemumma mald
Kanel mald
Spiskummin
Koriander
Gurkmeja
Chiliflakes

Under er FoodJam är ni indelade i fyra grupper.

Stationsindelning

Varje grupp gör två recept som fördelas så här:

Station 1

Kebabspett på linser och nötfärs
Dip på gula ärtor

Station 2

Pakoras med ärtor
Smoothie på bönor, jordgubbar och yoghurt

Station 3

Varma Tunnbröd med hummus på höstärtor och lagrad ost
Müslibars

Station 4

Crepes med vita bönor
Hummus på rödbeta och gråärt
 

Instruktioner:

Skriv ut och lägg 1 blad per station. Lägg gärna ut pennor så att de kan anteckna under FoodJam.
Station 1
Station 2
Station 3
Station 4

4 stationer (eller anpassa efter hur många ni är)

Bra om alla deltagare har förkläden.

Man klarar sig långt på vad ett vanligt kök innehåller men kolla gärna igenom så det finns:

  • Kastruller, gärna 2 per station, ca 2-5 liter
  • Skärbrädor
  • Knivar
  • Skalare
  • Våg
  • Skålar/bunkar ca 2-4 st per station, ca 2-4 liter
  • Stekpannor
  • Smakskedar
  • Slickepottar
  • Stavmixer
  • Matberedare/blender
  • Uppläggningsfat och bestick till detta
  • Tallrikar, bestick och glas 

Tänk på diskmöjligheter, både före och efter foodjam

Tänk gärna på att upprätta återvinningsstationer om inte detta redan finns.

FOODJAM HEMMA

Du ska hålla en FoodJam med svenskodlade baljväxter. Vad roligt! Till din hjälp har vi tagit fram instruktioner som du kan använda för att förbereda dig, men som också är till hjälp under själva FoodJamen.

Lycka till!

Förberedelser:

  1. Bestäm tid, plats och hur många deltagare ni ska vara. Räkna med att själva evenemanget tar cirka 2 timmar. Lämpligt antal deltagare är cirka 12-16 personer och ni bör ha tillgång till ett skolkök, hemkunskapssal eller liknande, projektor och ljud.  Med lite extra förberedelser kan det också funka att vara i ett vanligt hemmakök – se i så fall till att det finns 4 arbetsytor. 
  2. Stäm av så att köket har rätt förutsättningar utifrån utrustningslistan som finns lite längre ner i det här dokumentet. Ni ska kunna ha 4 stationer.
  3. Skicka ut en inspirerande inbjudan till deltagarna! Här finns ett förslag.
  4. Se till att du fångar upp eventuella allergier hos deltagarna. 
  5. Alla recept är gjorda för 10 personer. Skala upp eller ner utifrån hur många ni är på just din FoodJam. 
  6. Gör i god tid inköp utifrån inköpslistan som du hittar längre ner i det här dokumentet.

2 dagar innan:

  1. Blötlägg 350 g Åkerbönor, 150 g Kikärtor, 250 g Kidneybönor, 200 g Höstärt, 200 g Gråärt, 350 g Gula ärtor, 300 g Delade ärtor (blötläggs innan, men förkokas ej) var för sig i rikligt med saltat vatten. 

Dagen innan:

  1. Dagen innan kokas bönor (alla utom delade ärtor) och Delikatesslinser i saltat vatten så att allt är färdigkokt och nedkylt på dagen när FoodJamen hålls. Spara 2 liter av kokspadet (tex från gråärt). Det ska bland annat användas till böndip och hummus.
  2. Koka 300 g rödbetor till Hummus, 1,5 kg potatis till Pakoras och gratäng.

På dagen för din FoodJam:

  1. Skriv ut recepten för de olika stationerna och förbered lokalen så att den känns välkomnande. Lägg ut instruktioner och recept för respektive station.

FoodJam! 

  1. Samlas där ni har tillgång till projektor och möjlighet att visa film. 
  2. Börja med att titta på denna korta film.
  3. Gå igenom upplägget för FoodJamen med deltagarna. Berätta vad som ska hända och vad som förväntas så att deltagarna får koll. Upplägget är:
    – Kunskap ca 30 min workshop: Varför är baljväxter så bra och varför ska vi välja de som är odlade i Sverige? Prata om fördelarna med svenskodlade baljväxter.
    – Matlagning 1 timma.
    – Äta/utvärdera/städa 30 min.
  4. Gå igenom bilderna i powerpointpresentationen som berättar om fördelarna med svenskodlade baljväxter. Stanna upp vid diskussionsfrågorna och låt deltagarna diskutera i par/grupper några minuter. 
  5. Visa filmen med odlare Per Modig.
  6. Gå nu tillsammans in i köket där ni ska laga mat.
  7. Dela upp gruppen i 4 grupper/stationer. Varje grupp/station gör 3 recept vardera. Totalt kan ni då laga och smaka 12 recept som ni sedan dukar upp till en buffé och äter tillsammans. Lista på recept för de olika stationerna kommer längre ner. 
  8. Den rekommenderade tiden för själva matlagningen är cirka en timme, men ni bestämmer såklart själva. Sätt gärna en klocka så att du kan berätta för deltagarna när halva tiden har gått.
  9. Uppmana deltagarna att löpande hålla ordning och diska vid de olika stationerna. Glöm inte att sopsortera.
  10. 15 minuter innan maten ska vara klar kan du ställa ut uppläggningsfat och be deltagarna lägga upp sina rätter. Låt det som ska vara varmt stå i ugnen eller värmeskåp. 
  11. Nu är det dags att provsmaka! Duka tillsammans upp en fin buffé med era rätter och ät tillsammans.
  12. Duka av och ta hand om överbliven mat. 

Innan din FoodJam behöver du handla så att du har råvaror som behövs. En del av ingredienserna kanske du redan har hemma. Var noga med att köpa in bönor och linser odlade i Sverige. Kolla i vår lista med leverantörer för att se var du hittar dem. 

Svenskodlade baljväxter som ni behöver till denna FoodJam, alla torra:

300 g Gröna linser (förkokas ej)
900 g Delikatesslinser
200 g Röda linser (förkokas ej)
350 g Åkerbönor
150 g Kikärtor
250 g Kidneybönor
200 g Höstärt
200 g Gråärt
350 g Gulärt
300 g Delade ärtor (blötläggs innan, men förkokas ej)
200 g Kikärtsmjöl (Går att få ekologisk i mindre förpackningar. Annars ersätt med Dinkelmjöl, Linfrömjöl eller vetemjöl)

Grönsaker och frukt:

1,5 kg Potatis, mjölig
650 g Morot
400 g Rotselleri
300 g Rödbeta
600 g Rödkål
2 st Aubergin
3 st Squash
50 g Färsk spenat
4 st Vitlök
1 st Rödlök
7 st Gul lök
2 Purjolök
2 Apelsiner
2 Citron
2 Röd chili
1 rejäl bit Ingefära

Kylvaror:

600 g Nötfärs
150 g Kalkonbacon
5 st Ägg
600 g Tofu
5 dl Matlagningsyoghurt
200 g Lagrad prästost
1 000 g Frysta gröna ärtor
3 dl Mjölk
smör

Skafferivaror:

300 g Quinoa
400 g Krossade tomater
3 burkar Skalade tomater
2 msk Balsamvinäger
150 g Japansk soja
6 st Tunnbröd/tortillabröd
Solrosfrö
Sesamfrö
Kakao
Socker
Vaniljstång
1 burk kokosmjölk
Salt
200 g mörk choklad
Rapsolja
Olivolja
Tomatpuré
Buljong
Misopasta
Honung
Citronsaft
Rågbröd

Kryddor färska:

Koriander
Basilika
Oregano
Timjan
Bladpersilja
Ingefära

Kryddor torra:

Nejlikor
Kardemummakärnor
Kardemumma malen
Svartpepparkorn
Kanelstänger
Korianderfrön
Chiliflakes
Kumminfrön
Gurkmeja
Curry
Spiskummin
Koriander
Gurkmeja

4 stationer (eller anpassa efter hur många ni är).

Bra om alla deltagare har förkläden.

Man klarar sig långt på vad ett vanligt kök innehåller men kolla gärna igenom så det finns:

  • Kastruller, gärna 2 per station, ca 2-5 liter
  • Skärbrädor
  • Våg
  • Knivar
  • Skalare
  • Skålar/bunkar ca 2-4 st per station, ca 2-4 liter
  • Stekpannor
  • Smakskedar
  • Slickepottar
  • Stavmixer
  • Matberedare
  • Uppläggningsfat och bestick till detta
  • Tallrikar, bestick och glas 

Tänk på diskmöjligheter, både före och efter FoodJam.

Tänk gärna på att upprätta återvinningsstationer om inte detta redan finns.

To top