Lunch

Indisk linssoppa “Mulligatawny”

Indisk linssoppa "Mulligatawny"

Indisk linssoppa "Mulligatawny"

Personer

10

Mejeri

Ingredienser

  • 1 gul lök

  • 2 vitlöksklyftor

  • 1 morot

  • 1 bit purjolök (á cirka 10 cm)

  • 1 röd chili (till exempel spansk peppar)

  • 3 dl torkade röda linser

  • 1 msk riven färsk ingefära

  • 1,5 msk olja

  • 1  msk curry

  • 1 kanelstång

  • 3  gröna kardemummakapslar eller ½ krm malen kardemumma (för 4 portioner)

  • 13 dl vatten

  • 2 tsk salt

  • 1 burk kokosmjölk (á 400 ml)

  • 2 msk färskpressad citronjuice

  • turkisk yoghurt och malen torkad chilifrukt till servering

Instruktioner

  • Skala lök, vitlök och morot. Ansa och skölj purjolöken. Skär allt i mindre bitar.
  • Dela, kärna ur och hacka chilin. Skölj linserna.
  • Fräs lök, vitlök, chili och ingefära i oljan i en kastrull cirka 5 minuter, utan att det tar färg.
  • Tillsätt morot, purjolök och curry och fräs ytterligare 1 minut.
  • Rör ner linser, kanel, kardemumma, vatten och salt. Koka upp och låt koka under lock tills allt är mjukt 20–30 minuter.
  • Ta från värmen och lyft upp kanelstången. Mixa soppan slät med en stavmixer.
  • Tillsätt kokosmjölk och citronjuice.
  • Servera med en klick turkisk yoghurt och lite chili.
To top