Mellanmål/bakverk

Grov ärtkräm på rågbröd med kikärtor, kalkonbacon och timjan

Grov ärtkräm på rågbröd med kikärtor, kalkonbacon och timjan

Grov ärtkräm på rågbröd med kikärtor, kalkonbacon och timjan

Personer

10

Gluten

I denna ärtkräm har vi kombinerat kikärtor med de mer välbekanta gröna ärtorna och knaprigt kalkonbacon för en smakrik topping

Ingredienser

  • Ärtkräm
  • 150 g kikärtor, blötlagda

  • 1000 g frysta gröna ärtor, tinade

  • 6 g vitlök

  • 2 dl matlagningsyoghurt 1,5%

  • 50 g citronsaft

  • salt och peppar

  • Garnering
  • 150 g kalkonbacon, tärnat och stekt knaprig

  • 8 g timjan, hackad

  • 2 g citronskal

  • bröd exempelvis rågbröd eller fullkornsbröd, i skivor om 55 g vardera

Instruktioner

  • Ärtkräm
  • Koka kikärtorna i cirka 45 minuter tills de är mjuka. Låt svalna.
  • Mixa ihop alla ingredienser till en tjock, fast kräm.
  • Garnering
  • Rosta kalkonbaconet tills de blir knapriga.
  • Ta bort de sega stjälkarna från den färska timjanen och hacka sedan grovt.
  • Riv skalet från citronen vid servering.
  • Vid servering
  • Lägg önskad mängd ärtkräm på en bit rågbröd så att det fyller hela brödet.
  • Lägg lite bacon på ärtkrämen, riv citronskal och avsluta med en nypa färsk timjan.

Notes

  • Näring per portion (150 g) 
  • • Energi (kJ) 940,7 kJ 
  • • Fett 4,8 g 
  • • Kolhydrat 39 g 
  • • Protein 10,1 g 
  • KLIMATAVTRYCK 1,3 kg CO2e per portion, 9,9 kg CO2e per kg
To top