Artiklar
![](https://foodjams.se/wp-content/uploads/2024/01/FoodJamsFestival-77-1200x675.jpg)
Ny kunskapsöversikt: Vad säger forskningen om svenskodlade baljväxter?
Det har vi tagit reda på! Inom projektet FoodJams presenterar Klimatkommunerna nu en kunskapsöversikt baserad på aktuell forskning. Allt för att påskynda omställningen till mer växtbaserat[...] Läs mer »
![](https://foodjams.se/wp-content/uploads/2024/01/Elin_Roos04-1200x675.jpg)
”Jag ser så många fördelar med svenskodlade baljväxter”
Baljväxter är ett nyttigt livsmedel som vi borde äta mer av här i Sverige. Varför då? Och hur ska[...] Läs mer »
![](https://foodjams.se/wp-content/uploads/2024/01/FoodJamsFestival-65-1-1200x675.jpg)
FoodJamfestivalen – en hyllning till svenskodlade baljväxter
Vilka bönor odlas i Sverige och hur nyttiga är de? Hur får man in mer bönor på menyn i[...] Läs mer »
![](https://foodjams.se/wp-content/uploads/2024/01/FoodJamsFestival-16-1200x675.jpg)
Bönor blir till konst på FoodJamfestival
Bea Szenfeld är konstnären och modedesignern som genom sina kreationer belyser våra konsumtionsbeteenden. På FoodJamfestivalen visar hon hur även bönor kan bidra till konsten.[...] Läs mer »
![](https://foodjams.se/wp-content/uploads/2023/04/Food-Jam_Botkyrka_webb-8-1200x675.jpg)
Boråselever lär sig laga klimatsmart mat
Att lära sig laga mer klimatsmart mat baserad på svenska råvaror. Det var målet när Björkhöjdskolan samlade eleverna i[...] Läs mer »
![FoodJam Botkyrka](https://foodjams.se/wp-content/uploads/2023/04/Food-Jam_Botkyrka_webb-16-1200x675.jpg)
Klimatsmart matlagningsevent i Botkyrka
Stämningen är på topp när ett gäng sjundeklassare i Storvretsskolan i Botkyrka samlas i skolköket. Tillsammans med kockarna Andreas[...] Läs mer »
![Tallrik med tre mackor med avocado och tomat.](https://foodjams.se/wp-content/uploads/2022/06/anna-pelzer-iecg0mWrnlE-unsplash-scaled-e1677320854609-1200x675.jpg)
10 tips för tallriken
Klimatsmart mat är på tapeten. Även i skolmatsalarna. Här får du tio tips för att få fler elever att[...] Läs mer »
![Kockar i lagar mat tillsammans.](https://foodjams.se/wp-content/uploads/2023/02/FoodJam-Kristianstad-10-1-1200x675.jpg)
Klimatsmart matlagning i Kristianstad
Tretton kockar, inspirerande recept och en mängd lokalodlade baljväxter. Genom kreativa matlagningsworkshops – FoodJams – ska kommunernas skolmåltider bli[...] Läs mer »
![Per Modig sitter på staketet utanför sin gård.](https://foodjams.se/wp-content/uploads/2023/02/Per-Modig-Fagraslatt-07-1200x675.jpg)
Per Modig, lantbrukare: “Baljväxter är framtiden”
På gården Fagraslätt i Skåne fylls åkrarna varje år av långa rader med bönor, ärtor och quinoa. Baljväxter av[...] Läs mer »
![Deltagare i FoodJam i Sollentuna](https://foodjams.se/wp-content/uploads/2022/10/FoodJams_Sollentuna_1920x1080-8-1200x675.jpg)
Food Jams ska öka svenskodlade baljväxter i skolmåltider
Varför är baljväxter bra för klimatet? Vad är det för skillnad på importerade och svenskodlade? Är det nyttigt med[...] Läs mer »
![Baljväxter som kokas](https://foodjams.se/wp-content/uploads/2022/06/FoodJams_Sollentuna_1920x1080-10-1200x675.jpg)
Baljväxter – fullproppade med hälsa
Baljväxter är fullproppade med proteiner, kolhydrater, fibrer, järn, zink, magnesium, kalium. Dessutom innehåller de nästan alla B-vitaminer som finns[...] Läs mer »
![Hand som håller i baljväxt](https://foodjams.se/wp-content/uploads/2022/06/FoodJams_Sollentuna_1920x1080-6-1200x675.jpg)
Visste du att…
Fem spännande och intressanta fakta om baljväxter. Läs mer »