Artiklar

Boråselever lär sig laga klimatsmart mat

Att lära sig laga mer klimatsmart mat baserad på svenska råvaror. Det var målet när Björkhöjdskolan samlade eleverna i skolans matråd, lärare och personal i skolköket för en matlagningsworkshop. En satsning som verkar ha gett mersmak!

Stämningen i skolköket var förväntansfull när skolans matråd, bestående av tolv elever från årskurserna 4, 7 och 8 samlades för att laga mat med svenskodlade baljväxter tillsammans med lärare och kökspersonal.

“Det är alltid lika kul att se hur nyfikna eleverna är på att lära nytt”, säger kocken Andreas Malmgren som var på plats från projektet FoodJams.

Tanken med workshopen är att inspirera och lära ut hur man kan använda mer lokalt odlade baljväxter i måltiderna och stimulera till nya inslag på skolmatsedeln. Efter en kort genomgång delar Andreas och kollegan Maria Ivansson in vuxna och elever i smågrupper och delar ut recept på spännande rätter som ska sättas ihop till en smarrig måltid.

“Den här förmiddagen delade vi ut recept på till exempel smoothie och kebabspett på linser och nötfärs”, förklarar Maria. “Vissa av rätterna var nog helt nya för många så det roligt kul att se reaktionerna.”

“Det är hur kul som helst att se hur barnen kommer igång och är kreativa i köket. Hur de snappar upp ny kunskap om hur de kan använda råvaror som de kanske inte hört talas om innan”, säger Andreas.

Efter ett par timmars intensiv matlagningsaktivitet och många skratt var det dags att samlas för provsmakning. Vad tyckte eleverna?

“Gott! Hoppas müslibaren och kebabbiffen kommer med på matsedeln”, svarar Karim, Ferdaws och Alexander, som tyckte det var jättekul att samarbeta och laga mat ihop.

“Ja, och nu håller vi tummarna för att de också tar med sina nya erfarenheter hem till sina familjer”, avslutar Andreas. “Kanske blir det nya inslag på middagsbordet redan i helgen?”

To top