Artiklar

Klimatsmart matlagningsevent i Botkyrka

Stämningen är på topp när ett gäng sjundeklassare i Storvretsskolan i Botkyrka samlas i skolköket. Tillsammans med kockarna Andreas och Martin ska de lära sig att laga mat med svenska baljväxter. Allt för att få upp aptiten för svensk klimatsmart mat!

– Det var ett härligt gäng och så många skratt, säger Andreas Malmgren. Andreas är kock och projektansvarig för FoodJam. Jag tror att vi skulle ha kunnat hålla på en hel dag, så mycket engagemang var det i köket.

Under dagen har han, skolans ansvariga kock och eleverna från klass 7B uppdelade i smågrupper testat att själva laga allt från linsköttbullar och dahlgryta med delikatesslinser till crepes med ärtmjöl och smoothie på bönor, jordgubbar och yoghurt. Bunkar, rivjärn, spatlar och andra redskap har slamrat ikapp med stekpannor och kastruller, allt eftersom eleverna har tagit sig igenom de i förväg framtagna recepten.

Baljväxter som kokas

Matlagningseventet FoodJam hålls för att elever och skolpersonal ska få upp ögonen för och inspireras att laga och äta mer klimatsmarta och nyttiga baljväxter. Och efteråt var de båda kockarna nöjda. Samarbetet gick väldigt bra och eleverna hade kul tillsammans.

– Det är inte alltid lätt att få eleverna att prova på vegetarisk mat, och att det därför är roligt att låta dem testa på att laga maten själva, säger Martin Bystedt, som är ansvarig kock på Storvretsskolan. Vi vill servera god klimatsmart mat som eleverna tycker om och äter och framöver hoppas jag att en del av de rätter som vi lagade kan bli ett stående inslag på menyn i Botkyrkas skolor.

Full rulle i köket  när eleverna lär sig laga klimatsmart mat med baljväxter.
Full rulle i köket när eleverna lär sig laga klimatsmart mat med baljväxter.

– Det var kul att både laga och äta maten tillsammans. Att se eleverna använda baljväxter och kryddor som de inte hört talas om innan. Nu känner de till nya råvaror och kanske också är mer benägna att testa nya saker, säger Andreas.

Men vad tyckte deltagarna då? Efter en eftermiddag fylld av matlagningsbestyr tillsammans med klasskompisarna, toppad med en stor mumsig buffé var succén given.

– Det var faktiskt väldigt kul att testa nya grejer, att göra något man inte gjort förut och inte är van vid. Kanske lagar jag några av rätterna sen, säger en av tjejerna efter dagens slut.

Vill du se hur det såg ut när eleverna och kockarna lagade mat tillsammans i Botkyrka? Titta på filmen här!To top