Artiklar

Per Modig, lantbrukare: “Baljväxter är framtiden”

På gården Fagraslätt i Skåne fylls åkrarna varje år av långa rader med bönor, ärtor och quinoa. Baljväxter av olika slag har blivit lantbrukaren Per Modigs specialitet och anledningarna är flera. Det är lättodlat, nyttigt och gott – men också bra för både jorden och miljön!

Per Modig sitter på staketet utanför sin gård.
Per Modig har odlat ekologiskt på sin gård Fagraslätt sedan 2009.

Gården Fagraslätt ligger vackert belägen på Skåneslätten strax utanför Kristianstad. Här bor agronomen Per Modig tillsammans med sin fru Katrin och de fyra barnen. På gården odlas, rensas, packas och säljs udda bönor, linser och quinoa.

“Här på Fagraslätt odlar vi lite udda grödor som behövs och som är bra och nyttiga”, säger Per. “Det har vi gjort sedan 2009 när vi kom hit och lade om från konventionell till ekologisk odling.”

Baljväxter är enligt Per ett mycket bra alternativ till att äta kött. De är nyttiga, innehåller mycket proteiner, och dessutom är de enligt Per fantastiska att odla.

“Baljväxter hämtar kväve från luften så ingen kvävegödsling behövs. Att vi inte behöver gödsla är en oerhörd miljövinst.”

Att odla baljväxter är bra för jorden, det lämnar jorden i bättre skick än innan, förklarar Per.

“Efter att man odlat bönor eller ärtor eller linser så lämnar de kvar mer kväve än andra växter gör. Det är en stor fördel och gynnar nästa odling.”

Per håller olika bönor i handen.
På gården odlas många olika sorters baljväxter.

Det började med ett halvt hektar

Det har gått 14 år sedan Per och hans fru Katrin började odla baljväxter.

“Det började med en provodling av bönor på ett halvt hektar och idag odlar vi mer än 25 olika ekologiska grödor på 30 hektar”, säger Per.

Nästan varje år sedan starten har nya sorter baljväxter introducerats på gården. Efter svarta bönor och soldatbönor följde sojabönor, lupin och vicker som såldes som foder till andra ekologiska lantbrukare.

Från åker till kund

Baljväxterna sås på våren och skördas och tröskas efter sommaren. Därefter ska de torkas och rensas. Allt sker lokalt på gården, säger Per innan han kör iväg med trucken för att placera de stora säckarna fyllda med fina ärtor på hyllorna. Där ska de stå tills det är dags att packa och skicka till kunderna.

“Det går att göra så mycket roligt med bönor. Det är ju inte bara bruna bönor och gula ärtor till ärtsoppa, de går att använda till massor av olika rätter!”

Per gräver i en stor säck med torkade bönor.
När bönorna torkats och rensats förvaras de i stora säckar innan de skickas ut till kunderna.

Per slår även ett slag för just de svenskodlade baljväxterna. I Sverige odlas ganska mycket baljväxter, men det mesta används som foder. Det var när Per började odla linser som han märkte han en stor förändring hos allmänheten.

“Intresset för bönor fanns sedan innan, men när linserna kom, då jublade folk”, minns han.

Framtiden tillhör baljväxterna

Bönor har Per gillat ända sen han var liten och fick bruna bönor till middag. Men han gillar också det som är annorlunda och nytt. Hela tiden testar han om det går att odla nya udda sorter i den skånska myllan.

Det senaste tillskottet i Per Modigs baljväxtrepertoar är borlottibönor och gråärt, en hasselnötsbrun melerad ärta med ljus kärna och nötig smak.

“Vi måste ju äta mer baljväxter. Både för att det är nyttigt och för att det är bra för miljön. Baljväxter är framtiden!

To top