Artiklar

Bönor blir till konst på FoodJamfestival

Bea Szenfeld är konstnären och modedesignern som genom sina kreationer belyser våra konsumtionsbeteenden. På FoodJamfestivalen visar hon hur även bönor kan bidra till konsten.

Foodjams livesända festival i oktober gästades inte bara måltidschef, forskare och lantbrukare. Konstnären Bea Szenfeld bidrog dessutom med tips på hur skal av gröna bönor kan återanvändas och bli till vackra konstverk av papper.

Att färga med saker från naturen är inget nytt, det är ett gammalt hantverk, berättar Bea.

“Det har människor gjort sedan urminnes tider. Det finns så mycket man kan använda, blomblad, örter och svamp till exempel. Men också bönskal som blir kvar när man ätit sina bönor. “

I programmet visar Bea upp det egenhändigt tillverkade pappret, gjort av gamla tidningar, böcker och förpackningar. Fint färgat av växter från naturen.

“Det är så kul för man kan göra det själv, säger hon. Det finns så mycket pigment i naturen och i bönor till exempel. Och det är enkelt!”

Med hjälp av linjal och ett litet böjverktyg ritar Bea mönster på pappret som hon sedan viker gång på gång för att skapa olika former.

Det behöver heller inte vara någon dyr hobby, menar Bea. Det mesta går att göra av återvunnet material och saker som finns att hitta i naturen, i skafferiet – eller som blir över när man lagat mat. 

“Det viktigaste är tålamod, att man testar sig fram vad som fungerar. Och sen är det bara att sätta i gång och vika och skapa sina alster. Det är en rolig och billig hobby.”

Vill du se hur Bea skapar konst av papper färgat av bland annat bönskal? Se sändningen från FoodJamfestivalen här.

To top