Artiklar

Food Jams ska öka svenskodlade baljväxter i skolmåltider

Varför är baljväxter bra för klimatet? Vad är det för skillnad på importerade och svenskodlade? Är det nyttigt med baljväxter? Varför är det bra att odla baljväxter? Det är några av frågorna som ska besvaras i projektet FoodJams – påskynda omställningen till mer lokalt producerat växtbaserat protein i skolmåltider.

Projektet drivs av Klimatkommunerna tillsammans med Hushållningssällskapet, kommunikationsbyrån Azote och SLU med finansiering från Formas.

– I projektet vill vi nå elever och väcka nyfikenheten och ge smakupplevelser av svenskodlade baljväxter, säger Maria Ivansson, projektledare. På skolor kan det vara svårt att hitta baljväxtbaserade rätter som eleverna gillar. Genom att ta fram ett material som skolor – både måltidspersonal, lärare och elever –  kan använda, vill vi öka kunskapen och väcka lusten att i fler måltider njuta av baljväxter.

Kvinna håller en presentation
Maria Ivansson, projektledare FoodJams

I projektet förmedlas forskningsbaserad fakta om fördelarna med svenskodlade baljväxter. Faktaunderlaget kombineras med ett upplägg för FoodJams som handlar om att en grupp på 12-20 personer tillsammans testlagar recept. 

Första FoodJamen i projektet hölls på Tegelhagens skola i Sollentuna kommun. Där samlades kockar och lärare för att diskutera hur de kan jobba med att öka andelen baljväxter. Tillsammans lagade de en smakrik buffé som blev mycket uppskattad.

Deltagare i FoodJam i Sollentuna
Deltagare i FoodJam i Sollentuna

Läs mer från FoodJam i Sollentuna.

To top