På den här sidan har vi samlat det material som du behöver för att genomföra en FoodJam. Allt från pedagogiska instruktioner och smarriga recept till inspirerande filmer och peppiga planscher som ni kan sätta upp i matsalen eller i skolan.
Materialet som du hittar här bygger på forskning och har anpassats för målgrupperna – de som ska laga maten och de som äter upp den. Hör gärna av dig om det är något du undrar över! Du når oss alltid på foodjams@klimatkommunerna.se.
Instruktion & upplägg
Vad är en FoodJam? Och hur kan ni själva göra en? I vårt upplägg finns en tydlig instruktion för hur ni själva ordnar en FoodJam – ett tillfälle att lära mer om baljväxter och laga en fantastisk buffé tillsammans.
Är ni en grupp måltidspersonal eller är du hemkunskapslärare som vill fixa en FoodJam för dina elever? Eller vill du göra en FoodJam med vänner eller kollegor? Vi har tagit fram tre olika upplägg för FoodJam – du hittar dem här.
1.
Filmer
Svenska baljväxter – klimatsmart, gott och nyttigt
Vi har tagit fram en kort animerad film som visar varför det är så bra att äta svenska baljväxter. Titta på den själv för att få inspiration eller visa för någon som du vill ska få upp ögonen för klimatsmarta, nyttiga och billiga bönor och andra baljväxter. Du kan också spela upp den för eleverna på en hemkunskapslektion, eller visa den för deltagarna när ni samlas för att hålla en FoodJam.
Per Modig, lantbrukare: “Baljväxter är framtiden”
På gården Fagraslätt utanför Kristianstad fylls åkrarna varje år av långa rader med bönor, ärtor och quinoa. Baljväxter av olika slag har blivit lantbrukaren Per Modigs specialitet och anledningarna är flera. Det är lättodlat, nyttigt och gott – men också bra för både jorden och miljön! Häng med hem till hans gård på den skånska slätten så får du veta mer om hur baljväxter odlas här i Sverige.
Klimatsmart matlagning i Kristianstad
Tretton kockar, inspirerande recept och en lång rad lokalodlade baljväxter. Det är bara början. Full fart på grytor, vispar och stekpannor utlovas samtidigt som doften av vällagad mat sprider sig i lokalen. Titta på filmen så får du en inblick i hur en FoodJam går till, vad den går ut på – och hur kul det är!
Elin Röös, forskare: “Många fördelar med svenskodlade baljväxter.”
Baljväxter är ett nyttigt livsmedel som vi borde äta mer av här i Sverige. Varför då? Och hur ska det gå till? Vi frågar Elin Röös, forskare på SLU, Sveriges Lantbruksuniversitet.
Artiklar
För att du och andra ska få upp ögonen för det fiffiga med svenskodlade baljväxter – och för att öka kunskapen om dem – har vi satt ihop ett stort antal artiklar. Läs mer om baljväxternas fascinerande historia, om hur fullproppade med nyttigheter de är – och om hur högstadieelever i Botkyrka samlas för att skapa en smarrig buffé av läckerheter och mycket mer.
Planscher
Böninspiration – sätt upp de fina planscherna!
För att locka fler att lära om och laga mat på mumsiga bönor har vi tagit fram fina, färgglada planscher med namn, fakta och illustrationer. Det finns tre som riktar sig till lite yngre skolbarn och två till elever i högstadiet. Skriv ut och sätt upp i skolmatsalen så hjälps vi åt att öka kunskapen om de klimatsmarta och goda bönorna.
De rosa planscherna som riktar sig till yngre barn kan du ladda ner här:
Färgglada planscher som riktar sig till högstadieelever finns här:
Quiz
Quizet ”Gissa bönan/baljväxten” lär dig mer om olika sorter
Vet du hur många baljväxter som faktiskt odlas i Sverige? Kanske fler än du tror! Ladda ner och skriv ut planschen ”Gissa bönan & baljväxten” och lär dig och andra mer om hur de ser ut, hur de smakar och vad de passar till! Passar både gammal och ung.
Ladda ner planschen med quizet här!
Presentation
En Powerpoint-presentation full av fakta
Det vi säger och gör bygger på relevant forskning inom området. Det vill vi gärna berätta mer om. För att göra det enkelt för dig på din FoodJam har vi satt ihop en powerpoint-presentation där vi redovisar de senaste rönen och vad forskningen säger.
Att visa den är en bra start på din FoodJam!
Recept
Här har vi samlat alla smarriga recept
Vad sägs om brownies gjorda på kidneybönor? Eller linsköttbullar, en gratäng med linser och aubergine, rödbetshummus eller smoothie med vita bönor? Blir du sugen? För att göra det enkelt för dig har vi tagit fram färdiga recept i PDF-format som ni kan laga på just din FoodJam. Smidigt eller hur?
Inbjudan
Skicka ut inbjudan – vi har tagit fram ett förslag!
När du har bestämt när och var du ska hålla din FoodJam är det dags att skicka ut en inbjudan. Vi har gjort det lätt för dig! Här hittar du en inbjudan som du själv kan redigera.
Stationsindelning för Foodjams
Här kan du ladda ner pdf:er för utskrift som ni kan lägga på respektive station när ni ska genomföra er FoodJam.
Utvärdering
Glöm inte att utvärdera – här finns en mall!
Vi är nyfikna! Därför vill vi gärna veta vad du och deltagarna på FoodJam tycker om rätterna som ni lagade. För att underlätta har vi tagit fram en utvärderingsblankett. Fyll i och mejla den till foodjams@klimatkommunerna.se så blir vi på FoodJam jätteglada och kan göra ännu mer för att inspirera till klimatsmart matlagning med svenska baljväxter. Tack!
Kunskapsöversikt
Varför är det bra att äta mer inhemskt odlade baljväxter?
En kunskapsöversikt om fördelarna med svenskodlade baljväxter.