Tretton kockar, inspirerande recept och en mängd lokalodlade baljväxter. Genom kreativa matlagningsworkshops – FoodJams – ska kommunernas skolmåltider bli både godare och mer klimatsmarta. Först ut att testa är Kristianstad.
Kockarna har samlats i skolköket på Fräknegårdsskolan i Kristianstad. Det är dags att lära mer om hur klimatsmarta, svenska baljväxter kan ta mer plats på menyn vid skolmåltiderna. Vad sägs om brownies gjorda på kidneybönor, linsköttbullar, en gratäng med kikärtor och aubergine, rödbetshummus och smoothie med vita bönor?
“Idag är utbudet av växtbaserade produkter med bra proteinkvalitet begränsat i skolmåltiderna”, menar Maria Ivansson, projektledare för FoodJams. “Men det ska vi ändra på!”
Genom att introducera nya matvaror med låg klimatpåverkan hoppas projektet kunna inspirera till nya och mer miljövänliga måltider. Baljväxter är en råvara som har många goda egenskaper, bra näringsvärde och mycket protein. Och det finns nästan inga begränsningar för hur de kan användas.
“Maten står för en stor del av den klimatpåverkan som vi människor orsakar och baljväxter är en del av lösningen. Att byta ut vissa råvaror kan göra väldigt stor skillnad”, menar hon.
Delas upp i fyra lag
Kockarna delas upp i fyra lag och recepten delas ut. Stämningen är förväntansfull och snart är det full fart på grytor, vispar och stekpannor. Doften av vällagad mat sprider sig i lokalen.
Kristianstad är en av fyra kommuner i Sverige som deltar i projektet FoodJam som drivs av Klimatkommunerna.
“Det här är viktigt, vi måste klimatanpassa våra menyer i skolmåltiderna för att bidra till ett hållbart samhälle”, säger Sara Martinsson som är enhetschef på Kristianstad Kommun.
Tillsammans med de tretton kockarna, som till vardags jobbar på olika ställen inom kommunen, har hon under dagen tillagat de olika maträtterna baserade på baljväxter från trakten.
“Idag har jag lärt mig att det finns massor av spännande baljväxter – och att de växer här runt hörnet”, säger hon entusiastiskt.
Dags för avsmakning
Efter ett par timmars intensiv matlagning, många skratt och en hel del frågor är det dags för avsmakning. De olika rätterna dukas fram som en buffé och kockarna tar för sig. Reaktionerna är positiva.
“Jag kommer definitivt laga mer mat med baljväxter framöver”, säger Sara Martinsson. “Våra gäster, alltså våra elever, är riktigt kräsna men det här tror jag verkligen att de kommer att gilla!”
FoodJams egen kock Andreas Malmgren är också entusiastisk.
“Ambitionsnivån har blivit avsevärt mycket bättre i storköken och vi är på riktigt god väg mot en hållbar matlagning, säger han. FoodJams är en jättebra inspiration på vägen!”
Fakta om FoodJam
Bakom projektet FoodJam står Klimatkommunerna (en förening för kommuner och regioner som jobbar aktivt med lokalt klimatarbete), Hushållningssällskapet, forskare ifrån SLU (Sveriges lantbruksuniversitet) och kommunikationsbyrån Azote. Syftet med projektet är att bidra till minskade utsläpp av växthusgaser genom ökad kunskap om lokalproducerade klimatsmarta baljväxter.