Artiklar

”Jag ser så många fördelar med svenskodlade baljväxter”

Baljväxter är ett nyttigt livsmedel som vi borde äta mer av här i Sverige. Varför då? Och hur ska det gå till? Vi frågar Elin Röös, forskare på SLU, Sveriges Lantbruksuniversitet.

“Baljväxter är bra för klimatet. En stor del av vår klimatpåverkan kommer från kött och mejeriprodukter, men kan vi byta ut en del av det mot en blandning av spannmål och baljväxter så kan vi sänka klimatpåverkan från det vi äter rätt väsentligt”, förklarar Elin Röös.

Elin Röös är en tongivande forskare inom området och en av vårt lands främsta experter på matens klimat- och miljöpåverkan. Ett aktuellt och viktigt område eftersom klimatpåverkan från det vi äter står för ungefär en fjärdedel av svenskarnas totala utsläpp av växthusgaser. En betydande del med andra ord.

Importerade baljväxter och svenska baljväxter är jättebra livsmedel, men odlar vi baljväxterna här i Sverige så får vi dessutom extra många fördelar, resonerar Elin vidare.

“Ja, då behöver vi inte transportera baljväxterna så där sparar vi dessutom utsläpp.”

Det är också bra om vi kan få in mer baljväxter på våra svenska åkrar. Då kan de fungera som en avbrottsgröda.

“Vi ska helst odla olika saker olika år och i Sverige odlar vi mycket spannmål, ibland samma spannmål år efter år. Kan vi få in baljväxter i odlingssystemen så får vi större variation och det är bra”, säger Elin. 

Så hur ska vi lära oss att äta mer baljväxter? Ett sätt är, enligt Elin, att vi lär oss att tillaga de nyttiga grödorna på ett sätt som gör att det blir goda maträtter.

“En aktivitet som FoodJams är ett sätt att få upp ögonen för baljväxter och sprida kunskap och inspirera. Jag hoppas att en den sortens aktiviteter sprider sig och ger ringar på vattnet.”

Traditionellt har vi ju ätit ärtsoppa här i Sverige, och det är en baljväxträtt som många känner till. Men det finns så mycket mer!

“Du kan göra biffar, hummus och olika grytor på den gula ärtan. Det finns så mycket spännande vägar att ta ärtan vidare från den traditionella ärtsoppan. Det gäller bara att testa!”

To top