Vilka bönor odlas i Sverige och hur nyttiga är de? Hur får man in mer bönor på menyn i skolmatsalen och hur får man barnen att äta upp? På offentliga måltidens dag gick det livesända FoodJamfestivalen av stapeln och 300 anmälda fick kunskap, inspiration och svar på sina frågor.
Det var den 19:e oktober som alla Sveriges måltidsorganisationer bjöds in till FoodJamfestival, ett digitalt event om svenskodlade baljväxter och framtidens skolmat. Cirka 300 tittare följde sändningen som gästades av måltidschef, forskare och sakkunniga inom området – men också av konstnären Bea Szeinfeld som skapade konst av bönor och lantbrukare Per Modig, en hängiven baljväxtodlare.
Under festivalen beskrevs de många fördelarna med att odla baljväxter – exempelvis hur de fixerar kväve i jorden vilket gör att behovet av konstgödsel och därmed klimatpåverkan minskar. Deltagarna fick också veta att vi i Sverige äter ganska lite bönor, ärtor och linser jämfört med andra delar av världen.
“Detta samtidigt som vår livsmedelskonsumtion står för en stor del av den klimatpåverkan vi orsakar, utsläpp som vi alla faktiskt kan påverka och minska. Baljväxter är en av lösningarna”, berättar Maria Ivansson som är projektledare för projektet.”
Maria menar att efterfrågan från kommuner att minska klimatpåverkan från skolmåltider är stor, samtidigt som det finns en stor potential att odla mer baljväxter i Sverige. Dessutom behövs mer kunskap om tillagning av goda skolmåltider som eleverna gillar. Och just det vill FoodJamsprojektet ändra på.
“För att sprida kunskap om hur bra, men framför allt hur gott det är med bönor, ärtor och linser, har vi varit runt i fyra kommuner och genomfört FoodJams, det vill säga lagat mat på ett inspirerande sätt tillsammans med måltidspersonal, pedagoger och elever,” berättar Maria.
Med hjälp av alla som deltagit har FoodJam tagit fram recept och kunskapsunderlag som framöver ska hjälpa till att öka inslaget av lokalt odlade baljväxter i skolmåltiderna.
Blir du nyfiken och vill se sändningen i efterhand? Du hittar den här. Recept på goda maträtter hittar du här.
Materialet baseras på forskning från SLU av bland andra Elin Röös, Georg Carlson och Pernilla Tidåker och är framtaget av Klimatkommunerna, kommunikationsbyrån Azote och Hushållningssällskapet med finansiellt stöd från Formas kommunikationsutlysning.