Artiklar

Baljväxter – det är sen gammalt

Bönor, linser och ärter har ur ett historiskt perspektiv varit en viktig del av kosten världen över. Förutom att de innehåller mycket protein och näring är de lätta att lagra och billiga att producera.

Baljväxt i en papperspåse
I många länder är baljväxter ett naturligt inslag i vardagsmaten.

I många länder är baljväxter ett naturligt inslag i vardagsmaten. Hälften av världens konsumtion sker av baljväxter sker i Latinamerika. I vissa delar av Afrika utgör baljväxter 65 procent av det dagliga energiintaget. I Indien, där många äter vegetarisk kost, är befolkningen helt beroende av baljväxterna och konsumerar ca 50 gram per dag. Bland industriländerna utmärker sig Japan med en hög konsumtion av processade sojabönor som finns i produkter som tofu, tempeh, misopasta och sojasås.

Även här i Sverige har vi en månghundraårig tradition att använda främst bönor och ärter. Under 1800-talet, när den bruna bönan var nyintroducerad i Sverige, var den en lyxvara som serverades med sill, rökt- eller gravlax, och på kalas tillsammans med oxstek, köttbullar eller pressylta. Mot slutet av 1800-talet började bruna bönor ses mer som en vardagsrätt, i samband med att odlingen började övergå från husbehov i den egna täppan till mer storskalig produktion i jordbruk.

To top