Varma tunnbröd med hummus på höstärtor och lagrad ost
Personer
10
Den här grillmackan blir suverän med en vällagrad prästost som får smälta ner i ett tunnbröd, där en smakrik hummus sätter pricken över i:et. Ett uppskattat mellanmål som man står sig länge på!
Ingredienser
- Hummus
400 g kokta höstärtor (ca 200 g okokta)
1 st vitlöksklyfta
1/2 st chili
1/2 tsk malen spiskummin
1 msk citronjuice
1-1,5 dl kokspad från höstärtorna
30 g bladpersilja
Salt och peppar
- Tunnbröd
200 g lagrad prästost
50 g färsk spenat
1 st vitlöksklyfta
6 st rektangulära, mjuka tunnbröd eller tortilla
Instruktioner
- Blötlägg och koka höstärtor enligt anvisningar. Häll av ärtorna men spara kokspadet.
- Skala och finhacka en vitlöksklyfta. Fräs tillsammans med spenaten. Lägg till sidan och låt svalna.
- Rosta malen spiskummin i en torr panna tills den börjar dofta.
- Lägg i ärtorna i en bunke, tillsätt vitlök, höstärtor, chili, spiskummin, pressad citronjuice, olivolja och persilja och mixa till en jämn smet. Smaksätt med salt och peppar.
- Grovriv prästosten.
- Fördela ett tunt men jämnt lager med hummus på tunnbrödens ena halva. Fördela den frästa spenaten på hummusen. Strö på ost. Vik över den andra halvan och pressa samman.
- Grilla/stek bröden i ca 2-3 minuter på varje sida. Osten ska smälta och tunnbröden få fin, gyllenbrun färg.
- Låt svalna lite och skär varje tunnbröd i små trianglar. Servera genast.