Spread på rostad morot och åkerböna
Personer
10
Den här varianten på spread eller dip blir len och mild i smaken. Oljan kan bytas ut mot avkoket men oljan ger en rundare och fylligare smak. Gott att dippa grönsaker i eller använda som pålägg till smörgåsar. Kallpressad rapsolja framhäver nötigheten hos de rostade solrosfröna. Åkerbönan går att byta ut mot gula ärtor till exempel Vreta Gulärt, höstärt eller sötlupin och moroten går också att byta ut mot andra kokta eller rostade rotfrukter eller grönsaker.
Ingredienser
100 g morot, rostad
100 g åkerböna, kokad enligt anvisningar
1 st krossad vitlöksklyfta
2 msk rapsolja
vatten eller avkoket från åkerböna
1 dl rapsolja, kallpressad eller med neutral smak
3 msk rostade solrosfrön
1 msk citronjuice eller äppelcidervinäger
salt och peppar
Instruktioner
- Koka åkerböna enligt anvisningar tills de är riktigt möra.
- Skala moroten. Sätt ugnen på 180 grader. Dela moroten i grova bitar. Krossa vitlöken grovt. Lägg på i ugnssäker form. Ringla olivolja och vänd runt. Rosta i ugnen i cirka 40 min tills bitarna har fått färg och moroten är mör.
- Rosta solrosfröna med lite olja tills de smakar nötigt och är gyllenbruna.
- Låt allt svalna och mixa sedan allt med en handmixer tills den är slät. Justera med vätska om det behövs för konsistensen.
- Smaka av och låt stå dra och servera rumstempererad. Gott att strö på lite mer rostade solrosfrön på toppen eller lite citronzest.
- Skala morot och skär i stavar. Lägg upp spreaden och morotstavarna i skålar. Servera.