Lunch Recept

Spaghetti bolognese med gråärter

Spaghetti bolognese med gråärter

Portioner

10

Vill man få lite mer jämn konsistens kan man med fördel mixa de kokta gråärtorna grovt alt. köra dem i en köttkvarn med grov skiva. Rätten kan småkoka i 1-5 timmar, beroende på hur intensiv smak man vill ha. 

Ingredienser

  • 3 dl (270 g) torkade gråärter

  • 600 g nötfärs

  • 100 g bacon eller kalkonbacon

  • 2 lökar

  • 3 st vitlöksklyftor

  • 4 msk olja

  • 5 dl flådda konserverade tomater, mixade

  • 1 dl tomatpuré

  • 6-7 dl buljong

  • Salt och peppar

  • Spaghettimängd enligt anvisningar på förpackning.

Instruktioner

  • Dagen innan:
  • Skölj de torkade gråärterna och lägg dem i blöt, i rikligt med vatten i kylen, i minst 12 timmar. Häll av blötläggningsvattnet.
  • På dagen:
  • Skär bacon i små bitar, cirka 1x1 cm.
  • Skala lök och vitlök, båda hackas fint.
  • Värm 4 msk olja i en gryta på medelvärme. Tillsätt lök och vitlök och stek tills de är mjuka. Lägg i baconbitarna i blandningen och stek ytterligare 2-3 minuter.
  • Häll nötfärsen i grytan och låt det brynas.
  • Häll krossade tomater, buljong, tomatpuré och blötlagda gråärter i grytan.
  • Sänk till låg värme och låt rätten puttra i 1-5 timmar. Håll koll under tiden, så att det inte bränner fast. Tillsätt extra vätska under tiden, om det kokar fast i botten, till exempel vatten eller buljong, är det tvärtom för mycket vätska, tas locket av och skruvas temperaturen upp tills rätten kokar.
  • Koka spaghettin enligt förpackningens anvisningar. Häll av vattnet när den är färdiglagad. Smaka av med salt och peppar.
  • Toppa med lagrad riven ost.
To top