Spaghetti bolognese med gråärter
Portioner
10
Vill man få lite mer jämn konsistens kan man med fördel mixa de kokta gråärtorna grovt alt. köra dem i en köttkvarn med grov skiva. Rätten kan småkoka i 1-5 timmar, beroende på hur intensiv smak man vill ha.
Ingredienser
3 dl (270 g) torkade gråärter
600 g nötfärs
100 g bacon eller kalkonbacon
2 lökar
3 st vitlöksklyftor
4 msk olja
5 dl flådda konserverade tomater, mixade
1 dl tomatpuré
6-7 dl buljong
Salt och peppar
Spaghettimängd enligt anvisningar på förpackning.
Instruktioner
- Dagen innan:
- Skölj de torkade gråärterna och lägg dem i blöt, i rikligt med vatten i kylen, i minst 12 timmar. Häll av blötläggningsvattnet.
- På dagen:
- Skär bacon i små bitar, cirka 1x1 cm.
- Skala lök och vitlök, båda hackas fint.
- Värm 4 msk olja i en gryta på medelvärme. Tillsätt lök och vitlök och stek tills de är mjuka. Lägg i baconbitarna i blandningen och stek ytterligare 2-3 minuter.
- Häll nötfärsen i grytan och låt det brynas.
- Häll krossade tomater, buljong, tomatpuré och blötlagda gråärter i grytan.
- Sänk till låg värme och låt rätten puttra i 1-5 timmar. Håll koll under tiden, så att det inte bränner fast. Tillsätt extra vätska under tiden, om det kokar fast i botten, till exempel vatten eller buljong, är det tvärtom för mycket vätska, tas locket av och skruvas temperaturen upp tills rätten kokar.
- Koka spaghettin enligt förpackningens anvisningar. Häll av vattnet när den är färdiglagad. Smaka av med salt och peppar.
- Toppa med lagrad riven ost.