Pesto på gråärter
Portioner
10
Denna variant på pesto blir en god och nyttig röra som passar till pasta, bröd eller sallad. Servera till fisk, fågel eller pasta rätter. Extra gott blir det att servera till en pocherad fisk med brynt smör, salvia och peston och lite kokta hela gråärtor till.
Ingredienser
150 g torkade gråärter
1 stort knippe bladpersilja eller andra färska örter
1 st vitlöksklyfta
2,5 dl rapsolja
50 gram riven lagrad ost
Saften från 1 citron
Salt och peppar
Instruktioner
- Dagen innan:
- Skölj de torkade gråärterna och lägg dem i blötlägg dem i rikligt med vatten. Låt stå i kylen i minst 12 timmar.
- På dagen:
- Häll av blötläggningsvattnet och koka gråärterna i ca 45 minuter i rikligt, lätt saltat vatten. Häll av kokvattnet.
- Gör peston genom att skölja persiljan och torka den med en kökshandduk.
- Lägg persilja i en matberedare tillsammans med olja, vitlök, citronsaft och de kokta gråärterna. Mixa grovt och blanda sen i osten.
- Mixa allt till en jämn pesto och smaka av med salt och peppar.