Persiska gula ärtor med aubergine, gröna bönor, lime och kardemummaris
Personer
10
Mejeri
Här möts de gula ärtorna med det persiska kökets varma kryddor och ger tillsammans en alldeles speciell smakupplevelse. Bara doften av det aromatiska kardemummariset är oemotståndlig.
Ingredienser
- Persiska gula ärtor
525 g lök, hackad
40 g vitlök, finhackad
130 g olivolja, eller rapsolja
800 g skalade tomater
30 g tomatpuré
8 g gurkmeja
15 g kanel, mald
2 st grönsaksbuljong
150 g limejuice
10 g ingefära, riven
400 g höstärtor eller gula ärtor
835 g aubergine, grovt tärnad
80 g olivolja, rapsolja
525 g haricotverts eller gröna bondbönor
15 g socker
- Kardemummaris
475 g basmatiris
25 g smör
10 g kardemumma, hel och krossad
30 g citronskal
Instruktioner
- Persiska gula ärtor
- Blötlägg ärtorna över natten och häll av vattnet.
- Rosta löken och vitlöken tills den fått färg i olja och tillsätt skalade tomater, tomatpuré, gurkmeja och kanel.
- Tillsätt grönsaksbuljong och koka ihop med limejuice, ingefära och ärtor. Sjud i 30-50 minuter, tills ärtorna är mjuka, men gärna fortfarande hela, och såsen är lätt slät.
- Kardemummaris
- Koka riset i lättsaltat vatten enligt anvisning på påsen tillsammans med smör, krossad kardemumma och citronskal.
- Lägg auberginerna i gastroplåtar och vänd dem ordentligt med lite salt och olivolja så att auberginerna blir mättade med oljan. Baka dem i 200 grader i 10-15 minuter tills de är gyllene. Tillsätt auberginerna i såsen och koka i 5-6 minuter. Ångkoka under tiden haricots verts. Tillsätt socker och smaka av med salt och peppar
- Servera rätten med ångade haricots verts.