Mellanmål/bakverk

Rågbröd med gula ärtor

Rågbröd med gula ärtor

Bröd

1

Ingredienser

  • 100 g rågflingor  

  • 220 g rågmjöl   

  • 50 g solrosfrö   

  • 50 g linfrö 

  • 100 g kokta gula ärtor, t ex Vreta gulärt 

  • 125 g surdeg  

  • 7 g maltpulver 

  • 1 msk honung

  • 10 g havssalt

  • 15 g färsk jäst 

  • 500 g (35°C) varmt vatten. OBS 200 g av vattnet kan bytas ut mot 200 g mörk porter

  • 1 tsk timjan

Instruktioner

  • Alla ingredienser vägs och hälls i en skål. Det är viktigt att vattnet är 35 grader, då blir ditt bröd mer elastiskt och konsistensen saftigare.
  • Knåda degen långsamt i en degblandare i 20 min.
  • Rågbrödsdegen täcks och låts jäsa i bunken i 30 minuter.
  • Lägg sedan degen i en oljad form (11x24cm) och jämna ut den med en sked och lite kallt vatten. Strö över solrosfrö på toppen.
  • Låt rågbrödet jäsa i ytterligare 60 minuter. Med bakduk och i rumstemperatur.
  • Värm ugnen till 230°C, gärna lite ånga och vrid ner till 180°C under gräddningen. Grädda brödet i ca 45 min. (Kärntemperatur minst 94-96°C).
  • Så här undviker du matsvinn med rågbröd
  • Tillsätt upp till 100 g överblivna grönsaker, ostar eller nötter. Vattnet kan även ersättas med 50 % öl eller en mejeriprodukt, kärnmjölk och surmjölksprodukter som ger god smak åt bröd och bakverk. Var uppmärksam på gräddningstiden, tillsätter du grönt med extra vätska kan du grädda brödet 10 minuter extra.
  • Rågbars med choklad
  • Tillsätt 200 g hackad mörk choklad och ½ dl vatten.
  • Dela degen i 20 lika stora bitar och rulla dem i hackade hasselnötter.
  • Låt dem jäsa i 30 min.
  • Grädda i 12 minuter vid 200°C (vanlig ugn).
  • Sandwichrågbullar
  • Dela din rågbrödsdeg i 8 bullar på bakplåtspappret och använd en sked doppad i kallt vatten för att forma dina smörgåsbullar. Låt dem bli 8-10 cm i diameter och enhetliga i tjocklek och form så bakar de bättre och mer jämnt.
To top