Grov ärtkräm på rågbröd med kikärtor, kalkonbacon och timjan
Personer
10
Gluten
I denna ärtkräm har vi kombinerat kikärtor med de mer välbekanta gröna ärtorna och knaprigt kalkonbacon för en smakrik topping
Ingredienser
- Ärtkräm
150 g kikärtor, blötlagda
1000 g frysta gröna ärtor, tinade
6 g vitlök
2 dl matlagningsyoghurt 1,5%
50 g citronsaft
salt och peppar
- Garnering
150 g kalkonbacon, tärnat och stekt knaprig
8 g timjan, hackad
2 g citronskal
bröd exempelvis rågbröd eller fullkornsbröd, i skivor om 55 g vardera
Instruktioner
- Ärtkräm
- Koka kikärtorna i cirka 45 minuter tills de är mjuka. Låt svalna.
- Mixa ihop alla ingredienser till en tjock, fast kräm.
- Garnering
- Rosta kalkonbaconet tills de blir knapriga.
- Ta bort de sega stjälkarna från den färska timjanen och hacka sedan grovt.
- Riv skalet från citronen vid servering.
- Vid servering
- Lägg önskad mängd ärtkräm på en bit rågbröd så att det fyller hela brödet.
- Lägg lite bacon på ärtkrämen, riv citronskal och avsluta med en nypa färsk timjan.
Notes
- Näring per portion (150 g)
- • Energi (kJ) 940,7 kJ
- • Fett 4,8 g
- • Kolhydrat 39 g
- • Protein 10,1 g
- KLIMATAVTRYCK 1,3 kg CO2e per portion, 9,9 kg CO2e per kg