Mellanmål/bakverk

Chokladmousse på aquafaba

Chokladmousse på aquafaba

Ingredienser

  • 2 dl aquafaba/kokt kokande vatten från gula ärtor

  • 150 g mörk choklad

  • 1/4 dl sirap eller honung

  • 1 tsk vaniljsocker

  • Rivet apelsinskal från 1/2 apelsin

  • Garnering
  • Färska bär

Instruktioner

  • Aquafaba
  • Börja med att göra aquafaba av kokspadet från de kokta gula ärtorna.
  • Skölj och koka 1 dl gula ärtor i 6 dl vatten med lite salt i 40-45 minuter tills de är mjuka.
  • Sila av kokvattnet från ärterna i en kastrull och koka ner det till 1/3. Det tar ca 10-15 minuter.
  • Låt din aquafaba svalna.
  • Använd en ren glasskål för att vispa din aquafaba i. Torka vid behov skålen med en med lite ättika så att den blir helt ren och fettfri.
  • Vispa 2 dl aquafaba helt stel med elvisp. Du måste kunna vända skålen upp och ner.
  • Lägg de kokta gula ärtorna i kylen eller frys in dem.
  • Chokladmousse
  • Smält chokladen tillsammans med sirapen långsamt över vattenbad.
  • Vänd ner vaniljsockret och apelsinskalet i den smälta chokladblandningen.
  • Häll hälften av den vispade aquafaban i chokladmassan för att kyla ner den och rör försiktigt tills massan är jämn.
  • Vik nu försiktigt ner resten av den styva aquafaban i chokladmassan, och fördela chokladmoussen i glas eller skålar – beroende på vad du vill servera din mousse i.
  • Ställ den i kylen och låt stelna i minst 3 timmar.
  • Toppa möjligen chokladmoussen med färska bär precis innan servering.
To top