Chokladmousse på aquafaba
Ingredienser
2 dl aquafaba/kokt kokande vatten från gula ärtor
150 g mörk choklad
1/4 dl sirap eller honung
1 tsk vaniljsocker
Rivet apelsinskal från 1/2 apelsin
- Garnering
Färska bär
Instruktioner
- Aquafaba
- Börja med att göra aquafaba av kokspadet från de kokta gula ärtorna.
- Skölj och koka 1 dl gula ärtor i 6 dl vatten med lite salt i 40-45 minuter tills de är mjuka.
- Sila av kokvattnet från ärterna i en kastrull och koka ner det till 1/3. Det tar ca 10-15 minuter.
- Låt din aquafaba svalna.
- Använd en ren glasskål för att vispa din aquafaba i. Torka vid behov skålen med en med lite ättika så att den blir helt ren och fettfri.
- Vispa 2 dl aquafaba helt stel med elvisp. Du måste kunna vända skålen upp och ner.
- Lägg de kokta gula ärtorna i kylen eller frys in dem.
- Chokladmousse
- Smält chokladen tillsammans med sirapen långsamt över vattenbad.
- Vänd ner vaniljsockret och apelsinskalet i den smälta chokladblandningen.
- Häll hälften av den vispade aquafaban i chokladmassan för att kyla ner den och rör försiktigt tills massan är jämn.
- Vik nu försiktigt ner resten av den styva aquafaban i chokladmassan, och fördela chokladmoussen i glas eller skålar – beroende på vad du vill servera din mousse i.
- Ställ den i kylen och låt stelna i minst 3 timmar.
- Toppa möjligen chokladmoussen med färska bär precis innan servering.