Toscansk bönsoppa med bacon och rostat vitlöksbröd
Personer
10
Gluten
Denna toscanska bönsoppa går också under namnet Ribollita och är en matig och mättande soppa med vita bönor, grönkål och bacon. Traditionellt serveras soppan med bröd, men här serveras den med ett knaprigt bröd med vitlök och olivolja.
Ingredienser
- Soppa
300 g vita bönor, torkade
225 g bacon
38 g olivolja
225 g lök, hackad
30 g vitlök, finhackad
300 g morötter, skurna i tärningar
300 g bladselleri, finhackad
8 g timjan, färsk
75 g vitvinsvinäger
525 g vitt vin
360 g hackade tomater
2,3 kg grönsaksbuljong
600 g grönkål, finhackad
- Rostat vitlöksbröd
675 g bröd, skuret i skivor
8 g vitlök
75 g olivolja
salt och peppar
Instruktioner
- Soppa
- Stek baconet knaprigt i olja i en stor panna.
- Tillsätt lök och vitlök och fräs dem, rör om ofta, i cirka 5 minuter.
- Tillsätt morötter, bladselleri, grönkål och timjan och fortsätt fräsa tills grönsakerna smulas sönder lite. Krydda med salt och peppar.
- Tillsätt vinägern och låt det koka nästan bort.
- Tillsätt det vita vinet och låt sjuda i 30 minuter utan lock.
- Tillsätt de blötlagda bönorna, hackade tomaterna och buljongen och koka i ca. 1,5 timme med lock på. Koka kålen de sista 10-15 minuterna.
- Krydda med salt, peppar och vitvinsvinäger.
- Rostat vitlöksbröd
- Grilla brödskivorna på båda sidor i en panna eller i ugnen.
- Halvera vitlöksklyftorna och gnid in brödskivorna väl med vitlöken på ena sidan. Strö över olivolja och strö över salt och nymalen peppar.
- Vid servering servera bönsoppan med det rostade vitlöksbrödet, och garnera eventuellt med färsk timjan om du har.
Notes
- Rätten innehåller
Gris
Gluten