Tacos med helstekt kyckling, spread av svarta bönor, tomatsalsa och hjärtsallad
Personer
10
Spreaden av de svarta bönorna är lite som hummus och går att variera i det oändliga. Prova att använda andra bönor istället och experimentera med kryddorna. Plötsligt upptäcker du helt nya och härliga smakkombinationer!
Ingredienser
- Tacos
Tacoskal
1,8 kg kyckling, helstekt
125 g rapsolja
300 g citron
20 g rapsolja, för marinad
200 g lime
88 g honung
8 g paprikapulver
13 g korianderfrön, krossade
Salt
- Salsa och hjärtsallad
500 g tomater, skurna i små tärningar
250 g lök, finhackad
65 g lime
60 g mynta, hackad
60 g koriander, hackad
250 g hjärtsallad
Salt
- Spread av svarta bönor
600 g svarta bönor, torkade
35 g olja
3 g vitlök, riven
50 g lime
Salt
Instruktioner
- Helstekt kyckling
- Gnid in hela kycklingen i olja och salt.
- Skär citronerna i fjärdedelar och lägg dem i kycklingen.
- Ugnsbaka kycklingen i 180 grader i ca 45-60 minuter, tills köttet är genomstekt och lätt kan plockas.
- Plocka kycklingen och vänd köttet med rapsolja, lime, honung, paprikapulver, korianderfrön och salt.
- Salsa och hjärtsallad
- Rör ihop tomaterna och löken och tillsätt limeskalet.
- Pressa saften från limefrukterna och vänd ner den i blandningen tillsammans med mynta och koriander.
- Krydda salsan med salt.
- Plocka salladsbladen och ställ åt sidan.
- Spread av svarta bönor
- Blötlägg bönorna över natten och häll av vattnet.
- Koka bönorna i lättsaltat vatten i ca 40-60 minuter, tills de är helt mjuka. Tillagningstiden på bönorna kan variera, så smaka av. Häll av bönorna när de är färdigkokta.
- Mixa bönor, olja, vitlök, skal och juice från lime och chili till en slät puré. Smaka av med salt och justera konsistens med lite mer olja eller vatten.
- Servering
- Servera tacoskalen toppade med bönspread, sallad, kycklingen och salsan ovanpå.
Notes
- Näring Per portion (456 g)
- • Energi (kJ) 3083,8 kJ
- • Fett 26,9 g
- • Kolhydrat 76 g
- • Protein 55,5 g
- KLIMATAVTRYCK • 6,5 kg CO2 per portion • 13,6 kg CO2 per kg