Lunch

Tacos med helstekt kyckling, spread av svarta bönor, tomatsalsa och hjärtsallad

Tacos med helstekt kyckling, spread av svarta bönor, tomatsalsa och hjärtsallad

Personer

10

Spreaden av de svarta bönorna är lite som hummus och går att variera i det oändliga. Prova att använda andra bönor istället och experimentera med kryddorna. Plötsligt upptäcker du helt nya och härliga smakkombinationer!

Ingredienser

  • Tacos
  • Tacoskal

  • 1,8 kg kyckling, helstekt

  • 125 g rapsolja

  • 300 g citron

  • 20 g rapsolja, för marinad

  • 200 g lime

  • 88 g honung

  • 8 g paprikapulver

  • 13 g korianderfrön, krossade

  • Salt

  • Salsa och hjärtsallad
  • 500 g tomater, skurna i små tärningar

  • 250 g lök, finhackad

  • 65 g lime

  • 60 g mynta, hackad

  • 60 g koriander, hackad

  • 250 g hjärtsallad

  • Salt

  • Spread av svarta bönor
  • 600 g svarta bönor, torkade

  • 35 g olja

  • 3 g vitlök, riven

  • 50 g lime

  • Salt

Instruktioner

  • Helstekt kyckling
  • Gnid in hela kycklingen i olja och salt.
  • Skär citronerna i fjärdedelar och lägg dem i kycklingen.
  • Ugnsbaka kycklingen i 180 grader i ca 45-60 minuter, tills köttet är genomstekt och lätt kan plockas.
  • Plocka kycklingen och vänd köttet med rapsolja, lime, honung, paprikapulver, korianderfrön och salt. 
  • Salsa och hjärtsallad
  • Rör ihop tomaterna och löken och tillsätt limeskalet.
  • Pressa saften från limefrukterna och vänd ner den i blandningen tillsammans med mynta och koriander.
  • Krydda salsan med salt.
  • Plocka salladsbladen och ställ åt sidan.
  • Spread av svarta bönor
  • Blötlägg bönorna över natten och häll av vattnet.
  • Koka bönorna i lättsaltat vatten i ca 40-60 minuter, tills de är helt mjuka. Tillagningstiden på bönorna kan variera, så smaka av. Häll av bönorna när de är färdigkokta.
  • Mixa bönor, olja, vitlök, skal och juice från lime och chili till en slät puré. Smaka av med salt och justera konsistens med lite mer olja eller vatten. 
  • Servering
  • Servera tacoskalen toppade med bönspread, sallad, kycklingen och salsan ovanpå. 

Notes

  • Näring Per portion (456 g) 
  • • Energi (kJ) 3083,8 kJ 
  • • Fett 26,9 g 
  • • Kolhydrat 76 g 
  • • Protein 55,5 g  
  • KLIMATAVTRYCK • 6,5 kg CO2 per portion • 13,6 kg CO2 per kg
To top