Lunch

Pakoras med ärtor, potatis och morot

Pakoras med ärtor, potatis och morot

Stycken

10-18

Pakoras är små friterade bollar eller knyten med grönsaksbitar. En indisk specialitet och perfekt som ett tilltugg eller på buffébordet. 

Ingredienser

  • 150 g ärtmjöl

  • ½ dl (45 g) torkade gula ärtor

  • 1½ tsk malen spiskummin

  • 1 tsk mald koriander

  • 1 tsk gurkmeja

  • Ev ¼ tsk chiliflakes (justera mängden efter hur kryddiga du vill att de ska vara)

  • 1 tsk salt

  • 1½-1¾ dl kallt vatten

  • 1 ägg

  • 180 g kokt, kyld potatis i tärningar (överblivet potatismos går att använda)

  • 75 g grovt rivna morötter (ca 1 stor morot)

  • 1 tärnad rödlök

  • 2 vitlöksklyftor

  • 2-3 cm färsk ingefära

  • 1 näve färsk koriander

  • Servering
  • Raita och basmatiris.

Instruktioner

  • Dagen före
  • Skölj de torkade gula ärterna och blötlägg dem i rikligt med vatten i kylen i minst 12 timmar.
  • På dagen
  • Häll bort blötläggningsvattnet från ärtorna och koka i 25 minuter, i rikligt med lättsaltat vatten. Vispa gärna bort skalen från ärtorna. Häll av kokvattnet.
  • Skala och koka potatisen i rikligt med lättsaltat vatten i 15 minuter. Tips är om du har över potatis från dagen innan.
  • Skölj, skala och riv morötterna grovt.
  • Blanda ärtmjölet med alla torkade kryddor och salt. Tillsätt vatten och ägg och rör om till en tjock deg.
  • Riv ingefära och vitlök fint och blanda ner i degen.
  • Tillsätt kokt potatis, morötter, kokta ärtor och rödlök och rör om väl. Mosa gärna potatisen lite med baksidan av en sked eller med en gaffel, så att den mosas lite i degen.
  • Hetta upp en panna med mycket olja på högsta värme. Se till att oljan blir varm. Stek eventuellt en liten provportion och smaka av för att se om de behöver mer salt eller kryddor efter smak.
  • Gör portioner i storlek som ca 0,5 dl stora och stek dem gyllene på båda sidor vid hög värme på pannan. Lägg dem på absorberande papper efter stekning.
  • Håll dem varma i ugnen vid behov medan de sista pakororna steks.
  • Servering
  • Servera gärna med raita och basmatiris.
To top