Lunch

Paj med gråärta, kål och svamp

Paj med gråärta, kål och svamp

Personer

10

Ingredienser

  • Pajdeg
  • 175 g smör

  • 220 g mjöl

  • 120 g ärtmjöl

  • 1 krm salt

  • 2 dl yoghurt naturell 1,5 %

  • Fyllning
  • 90 g kokta gråärtor (45 g okokta)

  • 1 dl crème fraiche

  • 200 g lagrad ost

  • Salt och peppar

  • 100 g grönkål utan stjälk

  • ½ spetskål

  • 220 g champinjoner

  • Skal från 1 citron

  • Garnering
  • Färska örter

Instruktioner

  • Dagen före
  • Skölj de torkade gråärtorna och blötlägg dem i rikligt med vatten i kylen i minst 12 timmar.
  • På dagen
  • Häll av blötläggningsvattnet och koka ärtorna i 30-35 minuter i rikligt med lättsaltat vatten. Häll av kokvattnet.
  • Gör den picklade rödlöken under tiden som ärtorna kokar. Skala löken och skär den i tunna fina klyftor.
  • Rör ihop vinäger, socker och vatten i en kastrull och låt koka upp.
  • Lägg lök i lagen och koka i ca 30 sek. Ta kastrullen från värmen och låt löken svalna i kastrullen.
  • Finfördela smöret i mjölet och salta och rör tills det blir smuligt. Tillsätt yoghurt och blanda ihop degen. Slå in den i matfilm och ställ in den i kylen medan du gör fyllningen.
  • Rensa svampar från smuts och skiva dem. Stek dem gyllene i en panna med lite olja. Lägg dem åt sidan.
  • Finsnitta spetskålen och plocka grönkålen i mindre bitar. Stek kålen kort på het panna i lite olja tills den mjuknar.
  • Ta ut degen ur kylen och kavla ut den till en stor cirkel. Lägg den på ett bleck klädd med bakplåtspapper.
  • Bred ut crème fraiche i en stor cirkel på degen, som om du skulle göra en pizza, men inte ända ut i kanterna.
  • Riv osten på ett rivjärn och strö hälften över crème fraichen. Riv citronskal över. Fördela kål, svamp och ärtor.
  • Vik sidorna av degen över fyllningen. Det behöver inte vara snyggt men se till att det inte blir hål i degen så att fyllningen kan rinna ut. Pensla kanterna med uppvispat ägg. Toppa med den sista osten.
  • Grädda i ugnen i 25-30 min.
  • Servering
  • Servera pajen toppad med picklad rödlök och ev färska örter.
To top