Paj med gråärta, kål och svamp
Personer
10
Ingredienser
- Pajdeg
175 g smör
220 g mjöl
120 g ärtmjöl
1 krm salt
2 dl yoghurt naturell 1,5 %
- Fyllning
90 g kokta gråärtor (45 g okokta)
1 dl crème fraiche
200 g lagrad ost
Salt och peppar
100 g grönkål utan stjälk
½ spetskål
220 g champinjoner
Skal från 1 citron
- Garnering
Färska örter
Instruktioner
- Dagen före
- Skölj de torkade gråärtorna och blötlägg dem i rikligt med vatten i kylen i minst 12 timmar.
- På dagen
- Häll av blötläggningsvattnet och koka ärtorna i 30-35 minuter i rikligt med lättsaltat vatten. Häll av kokvattnet.
- Gör den picklade rödlöken under tiden som ärtorna kokar. Skala löken och skär den i tunna fina klyftor.
- Rör ihop vinäger, socker och vatten i en kastrull och låt koka upp.
- Lägg lök i lagen och koka i ca 30 sek. Ta kastrullen från värmen och låt löken svalna i kastrullen.
- Finfördela smöret i mjölet och salta och rör tills det blir smuligt. Tillsätt yoghurt och blanda ihop degen. Slå in den i matfilm och ställ in den i kylen medan du gör fyllningen.
- Rensa svampar från smuts och skiva dem. Stek dem gyllene i en panna med lite olja. Lägg dem åt sidan.
- Finsnitta spetskålen och plocka grönkålen i mindre bitar. Stek kålen kort på het panna i lite olja tills den mjuknar.
- Ta ut degen ur kylen och kavla ut den till en stor cirkel. Lägg den på ett bleck klädd med bakplåtspapper.
- Bred ut crème fraiche i en stor cirkel på degen, som om du skulle göra en pizza, men inte ända ut i kanterna.
- Riv osten på ett rivjärn och strö hälften över crème fraichen. Riv citronskal över. Fördela kål, svamp och ärtor.
- Vik sidorna av degen över fyllningen. Det behöver inte vara snyggt men se till att det inte blir hål i degen så att fyllningen kan rinna ut. Pensla kanterna med uppvispat ägg. Toppa med den sista osten.
- Grädda i ugnen i 25-30 min.
- Servering
- Servera pajen toppad med picklad rödlök och ev färska örter.