Marockansk linssoppa
Personer
10
En soppa med varma kryddor och god buljong som fått puttra länge är himmelriket.
Ingredienser
3 st stora lökar
3 st vitlöksklyftor
1 liter kycklingbuljong
1 msk mortlad spiskummin
1 bit ingefära, finhackad
1 tsk chilipulver
1 st bunt färsk koriander
1 st bunt persilja
400 g delikatesslinser
1 burk flådda tomater
1,5 liter vatten
0,5 liter äppelmust
salt och peppar
citronsaft
rapsolja, neutral
Instruktioner
- Skala lök och vitlök. Skär ner grovt och lägg dem i en mixer tillsammans med lite av buljongen samt kryddorna till en fin lökmassa.
- Skölj de färska örterna och hacka dem grovt.
- Tillsätt oljan i en stor gryta tillsammans med lökmassan och hälften av de färska örterna och fräs det utan att det tar för mycket färg.
- Skölj linserna under rinnande vatten. Tillsätt dem i grytan tillsammans med flådda tomater, 1,5 liter vatten, äppelmust och resten av buljongen.
- Koka soppan i ca 60 minuter tills linserna är möra. Smaka av med salt, peppar och justera friskheten med lite citronsaft.
- Koka med resten av örterna i soppan ett par minuter innan du ska äta.
- Servera rykande varm med grillat surdegsbröd eller naanbröd.