Lunch

Lasagne med rostade rotfrukter, vita bönor och basilika serverad med råmarinerad vitkål, persilja och äpple med honungsvinägrett

Lasagne med rostade rotfrukter, vita bönor och basilika serverad med råmarinerad vitkål, persilja och äpple med honungsvinägrett


En vacker och enkel grönsakslasagne, där de vita bönorna spelar rollen som det rika inslaget tillsammans med rostade rotfrukter. Har du färsk oregano så använd gärna det.
 

Ingredienser

  • Tomatsås med bönor och rotfrukter
  • 260 g Vita bönor, torkade

  • 260 g Rotselleri, skalad och skuren i små tärningar

  • 260 g Morötter, skurna i små tärningar

  • 105 g Persiljerötter, skuren i små tärningar

  • 75 g Rapsolja

  • 390 g Lök, hackad

  • 20 g Vitlök, finhackad

  • 625 g Skalade tomater

  • 20 g Tomatpuré

  • 8 g Oregano

  • 4 g Chiliflakes

  • Bechamelsås
  • 63 g Smör

  • 63 g Vetemjöl

  • 835 g Mjölk

  • 105 g Ost, riven

  • 3 g Muskot, riven

  • Montering
  • 245 g Lasagneplattor

  • 260 g Mozzarella riven

  • 10 g Basilika, grovt hackad

  • Råkost av vitkål, persilja och äpple med honungsvinägrett

  • 565 g Vitkål, finhackad

  • 75 g Persilja, finhackad

  • 175 g äpple, skuret i tunna skivor

  • 95 g Olivolja

  • 55 g Äppelcidervinäger

  • 13 g Honung

  • Salt

  •  
    Rätten innehåller: Mjölk och gluten

     Näring Per portion (480 g)
    • Energi (kJ)2762,2 kJ
    • Fett36,4 g
    • Kolhydrat 64 g
    • Protein 24,6 g
    KLIMATAVTRYCK 3,5 kg CO2 per portion 7,7 kg CO2 per kg

Instruktioner

  • Tomatsås med bönor och rotfrukter
  • Häll av blötläggningsvattnet från de vita bönorna och koka dem i rikligt med lättsaltat vatten i 40-45 minuter tills de är mjuka. Häll av vattnet och mixa bönorna till en grov konsistens.
    Blanda rotfrukterna med rapsolja och smaka av med salt och peppar.
    Baka dem i 225 grader i ca. 15 minuter, tills de har fått bra färg.
    Rosta lök och vitlök glansigt med rapsolja, tillsätt skalade tomater, tomatpuré, oregano, chiliflakes och de bakade rotfrukterna.
    Sjud på låg värme i 30-35 minuter.
    Rör om i pannan Tillsätt de kokta, mosade bönorna i såsen och fortsätt koka i 5-6 minuter.
    Smaka av med salt och peppar.
  • Bechamelsås
  • Smält smöret i en kastrull, rör ner mjölet och gör en smörkula.
    Tillsätt mjölken och muskotnöten och låt koka upp under omrörning.
    Mixa såsen med en stavmixer så att den är fri från klumpar.
    Sjud i 5-6 minuter under omrörning, tillsätt osten och smaka av med salt och peppar.
  • Montering
  • Smörj gastroplattor med sprayfett. Bygg upp lasagnen med omväxlande bechamelsås, lasagneplattor och tomatsås. Låt det översta lagret vara tomatsås och toppa med mozzarella och basilika.
    Grädda lasagnen i 180 grader i 40-60 minuter.
    Kontrollera om arken är mjuka med en skalkniv innan du tar bort lasagnen.
    Låt lasagnen vila i minst 20 minuter innan servering.
  • Råkost av vitkål, persilja och äpple med honungsvinägrett
  • Vänd kål, persilja och äpple med olivolja, äppelcidervinäger och honung och smaka av med salt.
    Vid servering Servera lasagnen med råkosten vid sidan om och dekorera eventuellt med färsk basilika.


To top