Lasagne med rostade rotfrukter, vita bönor och basilika serverad med råmarinerad vitkål, persilja och äpple med honungsvinägrett
En vacker och enkel grönsakslasagne, där de vita bönorna spelar rollen som det rika inslaget tillsammans med rostade rotfrukter. Har du färsk oregano så använd gärna det.
Ingredienser
- Tomatsås med bönor och rotfrukter
260 g Vita bönor, torkade
260 g Rotselleri, skalad och skuren i små tärningar
260 g Morötter, skurna i små tärningar
105 g Persiljerötter, skuren i små tärningar
75 g Rapsolja
390 g Lök, hackad
20 g Vitlök, finhackad
625 g Skalade tomater
20 g Tomatpuré
8 g Oregano
4 g Chiliflakes
- Bechamelsås
63 g Smör
63 g Vetemjöl
835 g Mjölk
105 g Ost, riven
3 g Muskot, riven
- Montering
245 g Lasagneplattor
260 g Mozzarella riven
10 g Basilika, grovt hackad
Råkost av vitkål, persilja och äpple med honungsvinägrett
565 g Vitkål, finhackad
75 g Persilja, finhackad
175 g äpple, skuret i tunna skivor
95 g Olivolja
55 g Äppelcidervinäger
13 g Honung
Salt
Rätten innehåller: Mjölk och gluten
Näring Per portion (480 g)
• Energi (kJ)2762,2 kJ
• Fett36,4 g
• Kolhydrat 64 g
• Protein 24,6 g
KLIMATAVTRYCK 3,5 kg CO2 per portion 7,7 kg CO2 per kg
Instruktioner
- Tomatsås med bönor och rotfrukter
- Häll av blötläggningsvattnet från de vita bönorna och koka dem i rikligt med lättsaltat vatten i 40-45 minuter tills de är mjuka. Häll av vattnet och mixa bönorna till en grov konsistens.
Blanda rotfrukterna med rapsolja och smaka av med salt och peppar.
Baka dem i 225 grader i ca. 15 minuter, tills de har fått bra färg.
Rosta lök och vitlök glansigt med rapsolja, tillsätt skalade tomater, tomatpuré, oregano, chiliflakes och de bakade rotfrukterna.
Sjud på låg värme i 30-35 minuter.
Rör om i pannan Tillsätt de kokta, mosade bönorna i såsen och fortsätt koka i 5-6 minuter.
Smaka av med salt och peppar. - Bechamelsås
- Smält smöret i en kastrull, rör ner mjölet och gör en smörkula.
Tillsätt mjölken och muskotnöten och låt koka upp under omrörning.
Mixa såsen med en stavmixer så att den är fri från klumpar.
Sjud i 5-6 minuter under omrörning, tillsätt osten och smaka av med salt och peppar. - Montering
- Smörj gastroplattor med sprayfett. Bygg upp lasagnen med omväxlande bechamelsås, lasagneplattor och tomatsås. Låt det översta lagret vara tomatsås och toppa med mozzarella och basilika.
Grädda lasagnen i 180 grader i 40-60 minuter.
Kontrollera om arken är mjuka med en skalkniv innan du tar bort lasagnen.
Låt lasagnen vila i minst 20 minuter innan servering. - Råkost av vitkål, persilja och äpple med honungsvinägrett
- Vänd kål, persilja och äpple med olivolja, äppelcidervinäger och honung och smaka av med salt.
Vid servering Servera lasagnen med råkosten vid sidan om och dekorera eventuellt med färsk basilika.