Lunch

Korma med tofu och delikatesslinser

Korma med tofu och delikatesslinser

Masala betyder kryddblandning och i det här receptet består den av varma kryddor som kryddnejlika, kardemummafrön, pepparkorn, kanelstänger, koriander, chili, spiskummin och gurkmeja som tillsammans bidrar till en djup smak där bönor och linser verkligen kommer till sin rätt.

Den ursprungliga korman som är en riktig umamibomb är gjord på kyckling, lamm eller nötkött, men tanken är att ni kan variera denna med vad ni önskar - i detta fall tofu. Linserna ger god fyllighet, drygar ut och du kan enkelt minska köttmängden då den ändå blir härligt mättande.

Ingredienser

  • 600 g tofu i tärning

  • 400 g tomatkross

  • Olja att steka i

  • 20 g riven ingefära eller ingefärspasta

  • 20 g vitlökspuré eller riven vitlök

  • ½ citron

  • 1 st sqash, tärnad

  • 500 g morötter i skivor eller grovt skurna

  • 300 g delikatesslinser

  • 8 dl vatten

  • 1 dl matlagningsyoghurt

  • Masala, egen kryddblandning till ca 100 portioner så skala upp eller ner beroende på hur mycket du behöver.
  • 20 nejlikor

  • 20 kardemummakärnor

  • 10 svartpepparkorn

  • 4 kanelstänger

  • 20 g korianderfrö

  • 10 g chili (kan uteslutas)

  • 10 g kumminfrö

  • 10 g gurkmeja

Instruktioner

  • Blanda alla torra ingredienser till masalan och mixa dem till ett pulver.
  • Rosta sedan de blandade kryddorna på en panna.
  • Mixa löken till puré, blanda med krossade tomater.
  • Tillsätt 2 msk eller mer beroende på intensitet av masalan, tillsammans med lök, vitlök, tomat och ingefära i en kastrull.
  • Tillsätt morötter och squash och låt allt puttra i 5 minuter.
  • Stek tofun tills den är gyllenbrun och lägg den i ett bleck till senare.
  • Tillsätt linser och vatten och låt puttra i ytterligare 15-20 min.
  • Tillsätt yoghurt och tofu och smaka av rätten med salt, peppar och ev mer masala.
To top