Korma med tofu och delikatesslinser
Masala betyder kryddblandning och i det här receptet består den av varma kryddor som kryddnejlika, kardemummafrön, pepparkorn, kanelstänger, koriander, chili, spiskummin och gurkmeja som tillsammans bidrar till en djup smak där bönor och linser verkligen kommer till sin rätt.
Den ursprungliga korman som är en riktig umamibomb är gjord på kyckling, lamm eller nötkött, men tanken är att ni kan variera denna med vad ni önskar - i detta fall tofu. Linserna ger god fyllighet, drygar ut och du kan enkelt minska köttmängden då den ändå blir härligt mättande.
Ingredienser
600 g tofu i tärning
400 g tomatkross
Olja att steka i
20 g riven ingefära eller ingefärspasta
20 g vitlökspuré eller riven vitlök
½ citron
1 st sqash, tärnad
500 g morötter i skivor eller grovt skurna
300 g delikatesslinser
8 dl vatten
1 dl matlagningsyoghurt
- Masala, egen kryddblandning till ca 100 portioner så skala upp eller ner beroende på hur mycket du behöver.
20 nejlikor
20 kardemummakärnor
10 svartpepparkorn
4 kanelstänger
20 g korianderfrö
10 g chili (kan uteslutas)
10 g kumminfrö
10 g gurkmeja
Instruktioner
- Blanda alla torra ingredienser till masalan och mixa dem till ett pulver.
- Rosta sedan de blandade kryddorna på en panna.
- Mixa löken till puré, blanda med krossade tomater.
- Tillsätt 2 msk eller mer beroende på intensitet av masalan, tillsammans med lök, vitlök, tomat och ingefära i en kastrull.
- Tillsätt morötter och squash och låt allt puttra i 5 minuter.
- Stek tofun tills den är gyllenbrun och lägg den i ett bleck till senare.
- Tillsätt linser och vatten och låt puttra i ytterligare 15-20 min.
- Tillsätt yoghurt och tofu och smaka av rätten med salt, peppar och ev mer masala.