Lunch

Jordärtskockssoppa med vita bönor, timjan och stekt grönkål

Jordärtskockssoppa med vita bönor, timjan och stekt grönkål

Personer

4

Jordärtskockor har en härlig nötsmak och tillsammans med de vita bönorna får du en mustig och aromatisk höstsoppa. Se till att steka grönkålen så att den fortfarande har ett bra bett som det knapriga inslaget i rätten.

Ingredienser

  • 325 g vita bönor, torkade

  • 200 g lök, hackad

  • 8 g vitlök, finhackad

  • 9 g timjan, färsk

  • 25 g rapsolja

  • 1,6 kg jordärtskockor, skalade och tärnade

  • 3,2 l grönsaksbuljong

  • 245 g grädde

  • 60 g citronsaft

  • Till garnering
  • 675 g grönkål, finhackad 

  • 15 g vitlök, finhackad

  • 18 g olivolja

  • 13 g äppelcidervinäger 

  • Tillbehör
  • 600 g ljust bröd

Instruktioner

  • Soppa
  • Blötlägg bönorna över natten och häll av vattnet.
  • Låt de vita bönorna rinna av och koka dem i färskt lättsaltat vatten i 45-50 minuter tills de är helt mjuka.
  • Häll bort kokvattnet, lägg undan och håll hälften av bönorna varma fram till servering. Den andra hälften av bönorna används i soppan.
  • Fräs lök, vitlök och timjan i rapsolja i en vid kastrull i cirka 3-5 minuter.
  • Tillsätt den andra hälften av de kokta vita bönorna, jordärtskockor, grönsaksfond, grädde och salt och låt sjuda i 20-25 minuter tills de är mjuka.
  • Mixa soppan slät till en krämig konsistens, och justera vid behov tjockleken med vatten.
  • Smaka av med citronsaft, salt och peppar. 
  • Garnering
  • Fräs grönkål och vitlök i olivolja på hög värme. Rör om allt eftersom, och stek tills grönkålen har fått lite färg men fortfarande har bett - i cirka 2-4 minuter.
  • Vänd kålen med de vita bönorna som du lade undan efter kokningen och smaka av med äppelcidervinäger och salt.
  • Vid servering
  • Värm brödet före servering. Servera soppan med de vita bönorna och stekt grönkål som topping och bröd vid sidan av.

Notes

  • Rätten innehåller mjölk och gluten.
  • Näring Per portion (756 g): 
  • • Energi 2371,0 kJ 
  • • Fett 18,1 g 
  • • Kolhydrat 90 g 
  • • Protein 20,3 g 
  • Klimatavtryck: 1,7 kg CO2 per portion • 2,4 kg CO2 per kg

Details

Servings
Prep time
Cooking time
Calories

Ingredienser

    Instruktioner

      Ingredienser

        Nutrition Facts

        4 servings per container


        • Amount Per ServingCalories237
        • % Daily Value *

          * The % Daily Value tells you how much a nutrient in a serving of food contributes to a daily diet. 2,000 calories a day is used for general nutrition advice.

          To top