Indisk linssoppa "Mulligatawny"
Personer
10
Mejeri
Ingredienser
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
1 morot
1 bit purjolök (á cirka 10 cm)
1 röd chili (till exempel spansk peppar)
3 dl torkade röda linser
1 msk riven färsk ingefära
1,5 msk olja
1 msk curry
1 kanelstång
3 gröna kardemummakapslar eller ½ krm malen kardemumma (för 4 portioner)
13 dl vatten
2 tsk salt
1 burk kokosmjölk (á 400 ml)
2 msk färskpressad citronjuice
turkisk yoghurt och malen torkad chilifrukt till servering
Instruktioner
- Skala lök, vitlök och morot. Ansa och skölj purjolöken. Skär allt i mindre bitar.
- Dela, kärna ur och hacka chilin. Skölj linserna.
- Fräs lök, vitlök, chili och ingefära i oljan i en kastrull cirka 5 minuter, utan att det tar färg.
- Tillsätt morot, purjolök och curry och fräs ytterligare 1 minut.
- Rör ner linser, kanel, kardemumma, vatten och salt. Koka upp och låt koka under lock tills allt är mjukt 20–30 minuter.
- Ta från värmen och lyft upp kanelstången. Mixa soppan slät med en stavmixer.
- Tillsätt kokosmjölk och citronjuice.
- Servera med en klick turkisk yoghurt och lite chili.