Lunch

Dhalgryta med delikatesslinser

Dhalgryta med delikatesslinser

Dhalgryta med delikatesslinser

Personer

10

Denna smakrika linsgryta är en traditionell linsgryta från Indien. Dhalgrytan är näringsrik och lättlagad. Serveras ofta med naanbröd eller annat tunnbröd.

Ingredienser

  • 400 g gul lök, skivad tunt

  •  4 st vitlöksklyftor

  • 2 bitar färsk ingefära, riven

  • 800 g delikatesslinser

  • 1,5 liter vatten

  • 600 g krossade eller flådda tomater

  • 2 msk spiskummin

  • 1  msk koriander

  • 1  tsk svartpeppar

  • 1  tsk gurkmeja

  • 1  dl rapsolja, neutral

  • 1  tsk chilipulver

  • 1  kanelstång

  • citronsaft

  • salt

Instruktioner

  • Ta fram en stor gryta. Skölj linserna, lägg i grytan, riv och tillsätt vitlök och ingefära, fyll på med vatten och tomaterna och låt koka cirka 20 minuter.
  • Under tiden så rosta spiskummin, koriander, svartpeppar och gurkmeja i en torr panna tills det börjar dofta men se upp så de inte bränns. Hela kryddor är att föredra och om så är fallet mortla dem grovt. 
  • Ta en ny gryta och häll i olja och stek löken tills den får lite färg och blir mjuk. Tillsätt de mortlade kryddorna och häll i kryddlöken i grytan med linserna.
  • Smaka till med salt, chili, kanel och citronsaft.
  • Servera med naanbröd, gärna även med koriander och citronbåtar till.
To top