Recept Tillbehör

Linssallad med anicia-linser, morötter, solrosfrö och syrlig vinaigrette

Linssallad med Anicia-linser, morötter, solrosfrö och syrlig vinaigrette

Portioner

10

Salladen är god både ljummen och efter att den har varit i kylen.

Ingredienser

  • Sallad:
  • 5 dl torkade Anicia-linser

  • 12 stora morötter

  • 2 st grönsaksbuljongtärning

  • 2 rödlök

  • 10 dadlar

  • 50 g solrosfrön

  • Färsk persilja och mynta

  • Vinaigrette:
  • 1,5 dl olivolja

  • 5 msk citronsaft

  • 2 tsk honung eller socker

  • 1 tsk paprikapulver

  • 1 tsk malen spiskummin

  • Salt och peppar

Instruktioner

  • Skölj och koka anicia-linserna i 20-25 minuter i vatten med grönsaksbuljongtärning.
  • Häll av kokvattnet. Låt linserna svalna lite.
  • Sätt ugnen på 200 °C (varmluft).
  • Skär morötterna i sneda skivor och blanda dem med olivolja, salt och peppar.
  • Baka morötterna i 200 grader varmluft i 20-25 minuter tills de är gyllene.
  • Vispa ihop vinaigretten så att den tjocknar.
  • Hacka kryddörterna fint, skär löken i tunna klyftor.
  • Skär också dadlarna i mindre bitar och rosta solrosfröna lite lätt.
  • Lägg de bakade morötterna, kokta linserna, rödlöken, dadlarna och kryddörterna i en stor skål - spara lite av kryddörterna.
  • Häll dressingen över och blanda allt väl.
  • Toppa salladen med solrosfrön och lite extra kryddörter.
To top