Linssallad med Anicia-linser, morötter, solrosfrö och syrlig vinaigrette
Portioner
10
Salladen är god både ljummen och efter att den har varit i kylen.
Ingredienser
- Sallad:
5 dl torkade Anicia-linser
12 stora morötter
2 st grönsaksbuljongtärning
2 rödlök
10 dadlar
50 g solrosfrön
Färsk persilja och mynta
- Vinaigrette:
1,5 dl olivolja
5 msk citronsaft
2 tsk honung eller socker
1 tsk paprikapulver
1 tsk malen spiskummin
Salt och peppar
Instruktioner
- Skölj och koka anicia-linserna i 20-25 minuter i vatten med grönsaksbuljongtärning.
- Häll av kokvattnet. Låt linserna svalna lite.
- Sätt ugnen på 200 °C (varmluft).
- Skär morötterna i sneda skivor och blanda dem med olivolja, salt och peppar.
- Baka morötterna i 200 grader varmluft i 20-25 minuter tills de är gyllene.
- Vispa ihop vinaigretten så att den tjocknar.
- Hacka kryddörterna fint, skär löken i tunna klyftor.
- Skär också dadlarna i mindre bitar och rosta solrosfröna lite lätt.
- Lägg de bakade morötterna, kokta linserna, rödlöken, dadlarna och kryddörterna i en stor skål - spara lite av kryddörterna.
- Häll dressingen över och blanda allt väl.
- Toppa salladen med solrosfrön och lite extra kryddörter.