Linsotto
Portioner
10
Räcker till cirka 10 portioner, lite beroende vad det serveras till.
Ingredienser
8 dl (720 g) torkade anicia-linser
1 gul lök
4 vitlöksklyftor
5 msk olja till stekning
2 dl äppelmust
12 dl grönsaksbuljong
2 dl färskost
2 dl lagrad ost, riven
färska örter t.ex. persilja eller basilika
Salt och peppar
Instruktioner
- Skala lök och vitlök och finhacka dem.
- Värm en stor stekpanna med olja på medelhög värme. Stek lök och vitlök utan att de får färg.
- Skölj linserna och lägg dem i pannan tillsammans med äpplemust. Låt det koka i några minuter, tills musten har reducerats. Sänk till medelvärme.
- Tillsätt nu grönsaksbuljong lite i taget. När linserna har sugit upp lite av vätskan, tillsätt lite mer buljong. Det ska bara stå och puttra och inte koka hårt. Fortsätt så tills linserna är mjuka. Det tar cirka 30-40 minuter.
- Stäng av värmen och tillsätt först färskosten och riven parmesan. Rör om väl.
- Lägg till sist hackade färska kryddörter i grytan och smaka av med salt och peppar.
- Servera din linsotto med ett gott bröd eller till kokt fisk som sej eller torsk.
- Strö gärna över lite mer kryddörter vid servering.