Linsköttbullar med tomatsås
10
Dessa linsbullar är utmärkta som grundsmet. Vill du göra dem helt köttfria går det men då behövs lite mer mjöl istället för ägg. De går att variera i oändlighet med kryddor som spiskummin, vitlök, chili, kryddpeppar, citron, rosmarin med mera.
Ingredienser
2 st små lökar
600 g nötfärs
600 g gröna delikatesslinser, kokad enligt anvisningar, vikt avser kokta linser
2 st ägg
2 dl vatten eller buljong
2 msk citronsaft
3-4 msk Ärtmjöl alternativt dinkelmjöl eller linfrömjöl
salt och peppar
- Tomatsås
2 st vitlöksklyftor
1 msk rapsolja, neutral
1 msk tomatpuré
2 burkar flådda tomater ca 800 g, alternativt färska solmogna tomater
2 msk färsk basilika, oregano eller timjan
2 msk balsamvinäger
2 st squash, färsk i säsong men går att byta mot rotfrukter eller andra grönsaker som går att strimla t ex morot, rotselleri, palsternacka, aubergine.
Instruktioner
- Linsköttbullar
- Hacka löken fint, bryn den i lite olja. Låt svalna.
- Koka delikatesslinserna enligt anvisningar tills de är möra. Mixa eller kör genom köttkvarn.
- Blanda löken och linserna med nötfärsen. Tillsätt ägg, mjöl, citronsaft, salt och peppar. Justera smeten med vattnet alternativt buljongen.
- Forma till små bollar. Gör gärna ett stekprov och testa att smeten håller ihop. Om den faller isär tillsätt lite mer mjöl eller ägg.
- Stek gyllenbruna i smör och rapsolja.
- Tomatsås
- Pilla bort skalet från vitlöken och hacka fint. Stek vitlöken med olja i en kastrull på medelhög temperatur i ett par minuter.
- Strimla squash, eller de grönsaker du har valt, fint på mandolin eller hushållsmaskin.
- Tillsätt tomatpure, flådda tomater, grönsaker och örterna. Låt småputtra i cirka 30 minuter, men gärna längre.
- Smaka av med salt, peppar och balsamvinäger.
- Slå tomatsåsen över linsköttbullarna och servera med lite färsk basilika.