Lunch

Gratäng av linser, gula ärtor, potatis med miso-glaserade auberginer, sesamfrön och purjolök

Gratäng av linser, gula ärtor, potatis med miso-glaserade auberginer, sesamfrön och purjolök

Gratäng av linser, gula ärtor, potatis med miso-glaserade auberginer, sesamfrön och purjolök

Personer

10

Med den här rätten får du verkligen lära känna misons fantastiska egenskaper då den ingår både i gratängen och de tillhörande auberginerna. Miso är en fermenterad bönpasta som – på grund av jäsningen – har utvecklat en intensiv umami. Den är därför en lysande idé i gröna rätter.

Ingredienser

  • 375 g lök, hackad 

  • 375 g morötter i tärningar 

  • 375 g rotselleri, tunt skivad 

  • 95 g olivolja 

  • 28 g vitlök, finhackad

  • 50 g ingefära, riven

  • 280 g linser, torkade

  • 280 g delade ärtor 

  • 28 g tomatpuré

  • 470 g skalade tomater

  • 850 g grönsaksbuljong 

  • 38 g miso

  • salt och peppar


  • Miso-glaserade auberginer med sesam och purjolök
  • 875 g aubergine, i fjärdedel på längden

  • 35 g miso

  • 35 g olivolja

  • 50 g teriyakisås eller japansk sojasås

  • 105 g sesamfrö

  • 350 g purjolök, skivad

  • salt


  • Potatismos
  • 1,2 kg mjölig potatis, skalad och skuren i tärningar

  • 275 g mjölk

  • 75 g smör

  • 75 g rapsolja

  • Salt och peppar

Instruktioner

  • Sås med linser och gula ärtor
  • Blötlägg de gula ärtorna över natten. Häll bort vattnet.
  • Fräs lök, morötter och rotselleri gyllene i olivolja, utan att grönsakerna får färg-det tar 15-20 minuter.
  • Tillsätt vitlök, ingefära, linser, gula ärtor, tomatpuré, skalade tomater och grönsaksbuljong. Låt skjuda i 30-35 minuter, tills linserna och ärtorna är mjuka.
  • Tillsätt miso i rätten och smaka av med salt och peppar.
  • Potatismos och montering av gratängen
  • Koka potatisen mjuk i osaltat vatten i 30-35 minuter.
  • Mosa potatisen tillsammans med mjölk, smör och rapsolja. Krydda moset med salt och peppar.
  • Bred såsen med linser och gula ärtor från tidigare i lämpliga formar och täck varje form med moset så att det blir en gratäng. Strö över ströbröd.
  • Grädda gratängen i 180 grader i 30 minuter, tills den är fint gyllene.
  • Miso-glaserade auberginer med sesam och purjolök
  • Skär ett galler i köttet på auberginerna - ca. 1 cm djupt, och strö över salt.
  • Lägg upp dem på gastroplåtar och ugnsbaka auberginerna i maxtemperatur i 15 minuter, tills de är möra och fått en fin gyllene färg.
  • Vispa ihop miso, olivolja och teriyaki och glasera auberginerna med dressingen efter att de varit i ugnen.
  • Strö över sesam och fint snittad purjolök eller kryddörter.
To top