Gratäng av linser, gula ärtor, potatis med miso-glaserade auberginer, sesamfrön och purjolök
10
Med den här rätten får du verkligen lära känna misons fantastiska egenskaper då den ingår både i gratängen och de tillhörande auberginerna. Miso är en fermenterad bönpasta som – på grund av jäsningen – har utvecklat en intensiv umami. Den är därför en lysande idé i gröna rätter.
Ingredienser
375 g lök, hackad
375 g morötter i tärningar
375 g rotselleri, tunt skivad
95 g olivolja
28 g vitlök, finhackad
50 g ingefära, riven
280 g linser, torkade
280 g delade ärtor
28 g tomatpuré
470 g skalade tomater
850 g grönsaksbuljong
38 g miso
salt och peppar
Miso-glaserade auberginer med sesam och purjolök875 g aubergine, i fjärdedel på längden
35 g miso
35 g olivolja
50 g teriyakisås eller japansk sojasås
105 g sesamfrö
350 g purjolök, skivad
salt
Potatismos1,2 kg mjölig potatis, skalad och skuren i tärningar
275 g mjölk
75 g smör
75 g rapsolja
Salt och peppar
Instruktioner
- Sås med linser och gula ärtor
- Blötlägg de gula ärtorna över natten. Häll bort vattnet.
- Fräs lök, morötter och rotselleri gyllene i olivolja, utan att grönsakerna får färg-det tar 15-20 minuter.
- Tillsätt vitlök, ingefära, linser, gula ärtor, tomatpuré, skalade tomater och grönsaksbuljong. Låt skjuda i 30-35 minuter, tills linserna och ärtorna är mjuka.
- Tillsätt miso i rätten och smaka av med salt och peppar.
- Potatismos och montering av gratängen
- Koka potatisen mjuk i osaltat vatten i 30-35 minuter.
- Mosa potatisen tillsammans med mjölk, smör och rapsolja. Krydda moset med salt och peppar.
- Bred såsen med linser och gula ärtor från tidigare i lämpliga formar och täck varje form med moset så att det blir en gratäng. Strö över ströbröd.
- Grädda gratängen i 180 grader i 30 minuter, tills den är fint gyllene.
- Miso-glaserade auberginer med sesam och purjolök
- Skär ett galler i köttet på auberginerna - ca. 1 cm djupt, och strö över salt.
- Lägg upp dem på gastroplåtar och ugnsbaka auberginerna i maxtemperatur i 15 minuter, tills de är möra och fått en fin gyllene färg.
- Vispa ihop miso, olivolja och teriyaki och glasera auberginerna med dressingen efter att de varit i ugnen.
- Strö över sesam och fint snittad purjolök eller kryddörter.