Dip på gula ärtor och örter
Personer
10 portioner beroende på vad man ska använda den till.
Gott till snacks, bröd och grönsaker.
Ingredienser
600 g gula ärtor, blötlagda och kokta. (Motsvarar ca 300 g torkade innan blötläggning.)
1 st krossad vitlöksklyfta
3 dl kokspad från ärtorna. Vill du ha en lite krämigare variant så kan du byta ut 2 dl av vattnet mot t ex gräddfil eller crème fraiche.
Citronjuice och zest från ¼ citron
Färska örter t ex, basilka, persilja, timjan osv.
Salt och peppar
Instruktioner
- Blötlägg ärtorna över natten. Koka mjuka i saltat vatten. Vispa under tiden det kokar med en ballongvisp för att få bort skalen. Häll av och kassera vattnet.
- Blanda ärtorna med vitlök och kokspad tillsammans med örter, salt, peppar och citronsaft. Mixa med handmixer eller matberedare.
- Låt stå och dra ca 15 minuter och servera rumstempererad.