Dhalgryta med delikatesslinser
Personer
10
Denna smakrika linsgryta är en traditionell linsgryta från Indien. Dhalgrytan är näringsrik och lättlagad. Serveras ofta med naanbröd eller annat tunnbröd.
Ingredienser
400 g gul lök, skivad tunt
4 st vitlöksklyftor
2 bitar färsk ingefära, riven
800 g delikatesslinser
1,5 liter vatten
600 g krossade eller flådda tomater
2 msk spiskummin
1 msk koriander
1 tsk svartpeppar
1 tsk gurkmeja
1 dl rapsolja, neutral
1 tsk chilipulver
1 kanelstång
citronsaft
salt
Instruktioner
- Ta fram en stor gryta. Skölj linserna, lägg i grytan, riv och tillsätt vitlök och ingefära, fyll på med vatten och tomaterna och låt koka cirka 20 minuter.
- Under tiden så rosta spiskummin, koriander, svartpeppar och gurkmeja i en torr panna tills det börjar dofta men se upp så de inte bränns. Hela kryddor är att föredra och om så är fallet mortla dem grovt.
- Ta en ny gryta och häll i olja och stek löken tills den får lite färg och blir mjuk. Tillsätt de mortlade kryddorna och häll i kryddlöken i grytan med linserna.
- Smaka till med salt, chili, kanel och citronsaft.
- Servera med naanbröd, gärna även med koriander och citronbåtar till.