Äppelpaj med en twist på gula ärtor
Portioner
10
Ingredienser
- Mördeg:
400 g vetemjöl
2 nypor salt
60 g socker
250 g smör, kallt
2 ägg
- Fyllning:
1 dl torkade gula ärtor
200 g mandelmassa
200 g smör, rumstemperatur
120 g socker
4 ägg
2 tsk. kanel
4 äpplen
4 msk socker till strö på toppen
Instruktioner
- Fyllning:
- Skölj ärtorna och lägg dem i blöt i rikligt med vatten i kylen, minst 12 timmar eller över natten.
- Koka dem i rikligt med vatten med lite salt i 20-25 minuter.
- Mixa ärtorna helt slätt och knåda ihop med mandelmassan.
- Vispa ihop det med smör och socker tills det är jämnt.
- Vispa i ett ägg i taget.
- Tillsätt kanel och rör om väl.
- Skär äpplena i tunna skivor.
- Mördeg:
- I en skål blandas vetemjöl, salt och socker.
- Skär det kalla smöret i tärningar och smula det till mjölblandningen.
- Knäck ägget i en liten skål och vispa ihop det.
- Blanda snabbt ihop degen med ägget. Degen ska inte knådas.
- Låt pajdegen vila i kylen i en halvtimme.
- Sätt ugnen på 175 grader varmluft.
- Smörj en pajform (26 cm diameter) med smör.
- Kavla ut mördegen på ett lätt mjölat bord och lägg den i pajformen. Nagga botten med en gaffel och förgrädda pajen i 10 min. Låt den svalna.
- Fördela mandelmassan i den förgräddade mördegsbotten och toppa med äppelskivorna. Lägg dem gärna i ett fint mönster. Tryck dem lätt ner i mandelmassan.
- Strö över socker.
- Grädda äppelpajen i 30-35 min.
- Servera ljummen eller avsvalnad med lättvispad grädde, crème fraiche eller vaniljkräm.