Mellanmål/bakverk Recept

Äppelpaj med en twist på gula ärtor

Äppelpaj med en twist på gula ärtor

Portioner

10

Ingredienser

  • Mördeg:
  • 400 g vetemjöl

  • 2 nypor salt

  • 60 g socker

  • 250 g smör, kallt

  • 2 ägg

  • Fyllning:
  • 1 dl torkade gula ärtor

  • 200 g mandelmassa

  • 200 g smör, rumstemperatur

  • 120 g socker

  • 4 ägg

  • 2 tsk. kanel

  • 4 äpplen

  • 4 msk socker till strö på toppen

Instruktioner

  • Fyllning:
  • Skölj ärtorna och lägg dem i blöt i rikligt med vatten i kylen, minst 12 timmar eller över natten.
  • Koka dem i rikligt med vatten med lite salt i 20-25 minuter.
  • Mixa ärtorna helt slätt och knåda ihop med mandelmassan.
  • Vispa ihop det med smör och socker tills det är jämnt.
  • Vispa i ett ägg i taget.
  • Tillsätt kanel och rör om väl.
  • Skär äpplena i tunna skivor.
  • Mördeg:
  • I en skål blandas vetemjöl, salt och socker.
  • Skär det kalla smöret i tärningar och smula det till mjölblandningen.
  • Knäck ägget i en liten skål och vispa ihop det.
  • Blanda snabbt ihop degen med ägget. Degen ska inte knådas.
  • Låt pajdegen vila i kylen i en halvtimme.
  • Sätt ugnen på 175 grader varmluft.
  • Smörj en pajform (26 cm diameter) med smör.
  • Kavla ut mördegen på ett lätt mjölat bord och lägg den i pajformen. Nagga botten med en gaffel och förgrädda pajen i 10 min. Låt den svalna.
  • Fördela mandelmassan i den förgräddade mördegsbotten och toppa med äppelskivorna. Lägg dem gärna i ett fint mönster. Tryck dem lätt ner i mandelmassan.
  • Strö över socker.
  • Grädda äppelpajen i 30-35 min.
  • Servera ljummen eller avsvalnad med lättvispad grädde, crème fraiche eller vaniljkräm.
To top