Recept Tillbehör

Aioli på aquafaba

Aioli på aquafaba

Visste du att kokvattnet - Aquafaba - från dina kokta baljväxter kan användas som ersättning för äggvitor i alla möjliga recept? I detta recept används kokvattnet från gula ärtor i en smakfull aioli eller majonnäs. Aiolin kan användas till allt från fiskgrytor, i burgaren eller till smörgåsen.

Använd en helt ren glasskål. Det får inte vara av plast, eftersom fettrester lättare fastnar och skummet inte kan stelna.

Receptet ger 500 ml aioli.

Ingredienser

  • 8 msk Aquafaba (Detta görs genom att koka in 3 dl kokvatten från gula ärtor)

  • 1 citron

  • 2 msk dijonsenap

  • 1 tsk salt

  • 2 vitlöksklyfta, pressad (om du vill ha en majonnäs, så uteslut detta)

  • 1 tsk peppar

  • 500 ml olja med neutral smak

Instruktioner

  • Mixa ärtspadet, saft från citron, dijonsenap, vitlök, salt och peppar i ca. 5 sekunder.
  • Tillsätt oljan i en lång stråle lite i taget, tills aiolin börjar tjockna. Fortsätt tills all olja är tillsatt och det är helt krämigt och fast.
  • Ställ på kylning tills servering
To top