Aioli på aquafaba
Visste du att kokvattnet - Aquafaba - från dina kokta baljväxter kan användas som ersättning för äggvitor i alla möjliga recept? I detta recept används kokvattnet från gula ärtor i en smakfull aioli eller majonnäs. Aiolin kan användas till allt från fiskgrytor, i burgaren eller till smörgåsen.
Använd en helt ren glasskål. Det får inte vara av plast, eftersom fettrester lättare fastnar och skummet inte kan stelna.
Receptet ger 500 ml aioli.
Ingredienser
8 msk Aquafaba (Detta görs genom att koka in 3 dl kokvatten från gula ärtor)
1 citron
2 msk dijonsenap
1 tsk salt
2 vitlöksklyfta, pressad (om du vill ha en majonnäs, så uteslut detta)
1 tsk peppar
500 ml olja med neutral smak
Instruktioner
- Mixa ärtspadet, saft från citron, dijonsenap, vitlök, salt och peppar i ca. 5 sekunder.
- Tillsätt oljan i en lång stråle lite i taget, tills aiolin börjar tjockna. Fortsätt tills all olja är tillsatt och det är helt krämigt och fast.
- Ställ på kylning tills servering