Vilka bönor odlas i Sverige och hur nyttiga är dom egentligen?
Hur får man in mer bönor på menyn i skolmatsalen och kommer barnen tycka att det är gott och äta upp maten?
Den 19:e oktober är du och dina kollegor hjärtligt välkomna till en livesänd FoodJamfestival med fokus på svenskodlade baljväxter. Då kommer vi att ge svar på frågorna ovan och mycket mer. Under livesändningen kommer ni också att få chansen att ställa egna frågor!
Vi utlovar en eftermiddag fylld med inspiration om hur ni kan få in mer svenskodlat växtprotein i skolmåltiden. Ni kommer att få träffa skolpersonal, forskare, lantbrukare och sakkunniga inom området. På plats finns också kreatören Bea Szenfeld som skapar konst av just bönor. Det vill ni inte missa!
Anmäl dig nedan så ses vi i oktober!
Medverkar gör:
Per Modig, lantbrukare
Pernilla Tidåker, forskare SLU
Bea Szenfeld, kreatör
Andreas Malmgren, kock och FoodJams- coach
Sara Martinsson, enhetschef måltider Kristianstad kommun
Maria Ivansson, projektledare FoodJams
Programledare: Robert Kautsky, VD Azote
Om FoodJam
FoodJam vänder sig till er som jobbar med skolans måltider. Vi vill ge er verktyg för att minska mängden importerade råvaror i skolmåltiden, till förmån för svenskodlade. På så sätt kan vi minska klimatpåverkan. Baljväxter som odlas, förpackas och säljs som torrvaror i Sverige har åtta gånger lägre klimatpåverkan än de som importeras. Att välja svenskodlat ger större variation av växter på vår odlade mark och gynnar vår biologiska mångfald. Bakom projektet står Klimatkommunerna, Hushållningssällskapet, forskare från SLU och kommunikationsbyrån Azote. Projektet är finansierat av Formas.