Vanliga frågor om baljväxter
Baljväxter som odlas, förpackas och säljs som torrvaror i Sverige har åtta gånger lägre klimatpåverkan än de som importerade från exempelvis Italien. Det beror framförallt på de långa transporterna.
Att välja svenskodlat gynnar också vår biologiska mångfald eftersom vi får en större variation av växter på vår odlade mark. I många av de länder som vi importerar baljväxter från används dessutom mer kemiska bekämpningsmedel än här hemma.
Äter vi mer bönor och andra baljväxter och mindre kött minskar vi vårt klimatavtryck. Ingen kan ensam rädda klimatet, men tillsammans kan vi göra skillnad!
Japp! Baljväxter innehåller massor av proteiner, vitaminer och andra nyttiga ämnen. Dessutom innehåller de nästan alla B-vitaminer som finns och mycket lite fett.
Det finns starka vetenskapliga bevis för att baljväxter har en positiv effekt på din hälsa.
Här är några:
- Baljväxter har lågt GI vilket förebygger hjärt-kärlsjukdomar och typ 2-diabetes.
- Rika på fibrer och fytokemikalier, vilket minskar risken för vissa typer av cancer.
- Sänker blodfetter och kolesterol vilket minskar risken för hjärt- och kärlsjukdomar.
- Innehåller resistent stärkelse, fibrer och oligosackarider, vilket är bra för dina tarmar.
- Höga halter av magnesium och kalium, vilket sänker blodtrycket.
Väldigt lite! Om man jämför med övriga världen kommer bara en procent av de proteiner vi stoppar i oss i Sverige från baljväxter. Det är en femtedel av genomsnittet globalt.
Vi drar gränsen vid odling i Sverige. Idag odlas baljväxter främst i östra och södra Sverige.